Spre deosebire de Polul Nord geografic, care este fix, nordul magnetic este influențat de dinamica internă a planetei. Mai exact, mișcarea fierului topit din miezul exterior al Pământului generează câmpul magnetic al Terrei, o forță în continuă schimbare ce protejează planeta de radiațiile spațiale și ghidează sistemele de orientare.
Mișcarea acestui pol a fost documentată încă din anii 1830, când exploratorul britanic James Clark Ross a identificat locația sa în nordul Canadei. De atunci, acesta s-a deplasat cu aproximativ 2.250 de kilometri, părăsind treptat teritoriul canadian în jurul anului 2000 și îndreptându-se constant către Rusia. Deplasarea a devenit notabilă mai ales între 1990 și 2005, perioadă în care viteza sa a crescut dramatic de la mai puțin de 15 kilometri pe an la circa 50-60 de kilometri anual.
Această accelerare bruscă a determinat lansarea, în 2019, a unei actualizări neprogramate a modelului magnetic mondial. Pe 17 decembrie 2024, oamenii de știință au făcut un nou pas, publicând atât o versiune standard, cât și una de înaltă rezoluție a WMM. În timp ce modelul standard are o rezoluție de aproximativ 3.300 km la ecuator, versiunea detaliată reduce această marjă la doar 300 km, oferind o acuratețe sporită pentru aplicațiile care se bazează pe câmpul magnetic.
„Această actualizare a modelului va necesita recalibrarea ‘unui număr foarte mare de sisteme complexe de navigație din toate tipurile de echipamente’”, a explicat Dr. William Brown, geofizician la British Geological Survey.
Tot el a subliniat natura imprevizibilă a fenomenului: „Comportamentul actual al nordului magnetic este ceva ce nu l-am observat niciodată până acum. Nordul magnetic s-a mișcat lent în jurul Canadei din anii 1500, dar, în ultimii 20 de ani, a accelerat spre Siberia, crescând în viteză în fiecare an până acum aproximativ cinci ani, când a decelerat brusc de la 50 la 35 km pe an, care este cea mai mare decelerare”.
În ciuda incertitudinilor privind evoluția viitoare a polului, noul model sugerează că acesta va continua să se deplaseze spre Rusia, deși ritmul de mișcare ar putea rămâne lent. Brown a precizat că „nu anticipăm necesitatea de a lansa un nou model înainte de actualizarea planificată în 2030”, dar a avertizat că „ar putea să-și schimbe rata sau chiar să accelereze din nou”.
Conform celor mai recente date publicate de NOAA, Polul Nord magnetic se află în prezent în punctul situat la 80,8 grade latitudine nordică și 72,8 grade longitudine vestică.
În mod interesant, câmpul magnetic al Pământului nu a fost mereu stabil. De-a lungul istoriei geologice, acesta a suferit mai multe inversări de polaritate, în cadrul cărora polii nord și sud și-au schimbat locurile. Astfel de inversări apar o dată la aproximativ un milion de ani și pot dura mii de ani. Ultima a avut loc în urmă cu 750.000 – 780.000 de ani. În acele perioade, câmpul magnetic se slăbește, crescând vulnerabilitatea Pământului la radiații solare și afectând sistemele de comunicații și navigația faunei sălbatice.