Combinatul de Utilaj Greu (CUG) din Cluj-Napoca, a ajuns, dintr-un gigant industrial în care peste 8.500 de oameni lucrau zilnic, o adevărată ruină, într-o stare avansată de degradare. Un clujean a vizitat ruinele combinatului din Cluj, iar imaginile sunt unele emoționante pentru miile de oameni care își desfășurau activitatea aici.
După 1991, Combinatul de Utilaj Greu (CUG) din Cluj-Napoca a fost divizat în opt societăți comerciale: Fortpres, Termorom, UNIMET, TCM, PSA, Tehnomag, ERS și Fortur, iar activitatea sa industrială s-a diminuat considerabil. Pe lângă asta, multe din spațiile fostei platforme au fost abandonate.
CUG Cluj-Napoca a fost fondat în 1970 și avea ca obiect de activitate producția de echipamente energetice, inclusiv cazane cu abur, cazane de apă caldă și echipamente pentru centrale termice. În 1976, combinatul s-a extins prin construirea unor capacități destinate utilajelor metalurgice și turnătoriei de fontă, conform Știri de Cluj.
Dezvoltarea sa a continuat în anii 1980, fiind realizate secții pentru utilaje tehnologice complexe, forje și turnătorii de oțel, alături de un laborator central de analize, capabil să efectueze testări mecanice și chimice, utilaje pentru manipularea de oțel cald, cuptoare de tratament termic primar și secundar, oale de turnare, utilaje de turnare, instalații de șablat, cilindri laminori, caje de laminare, alte utilaje pentru liniile de turnare continuă, prese mecanice pentru ambutisat caroserii, prese de debitat, prese hidraulice, prese de debavurare, prese mecanice, ciocane pentru matrițare în gama 250 – 2500 tf, etc.
Citește și : O cunoscută fabrică de cârnaţi intră în faliment. Angajații sunt puşi pe drumuri, vor fi afectate şi supermarketurile
Totuși, după 1991, multe dintre spațiile combinatului au fost preluate de firme private, care au amenajat hale moderne pentru diverse activități economice, iar o mare parte din suprafața combinatului a fost lăsată în paragină.