Propaganda de la Moscova și-a pus puternic amprenta asupra Republicii Moldova. Teritoriul vecin a fost furat în repetate rânduri de Rusia (Imperiul Rus, Uniunea Sovietică), iar când nu a fost anexat efectiv, s-a comportat ca un satelit al Moscovei, prin intermediul liderilor politici pro-ruși.
De-a lungul ultimilor ani s-a vorbit din ce în ce mai mult despre diluarea identității românești din Republica Moldova. Faptul că o mare parte din populația teritoriului furat României, ultima dată de sovietici, preferă să trăiască în spirit rusesc, nu este doar un mit. Un profesor de engleză de la Chișinău, influencer în social media, a demonstrat cât de departe a ajuns procesul de rusificare din Republica Moldova, la 32 de ani de la declararea independenței și la 82 de ani de când Armata Roșie a ocupat Basarabia.
Limba rusă se aude extrem de des în apropierea statuii lui Ștefan cel Mare, deci chiar în „buricul târgului”, un lucru binecunoscut. De asemenea, mulți cetățeni, comercianți sau angajați în instituții publice preferă să inițieze un dialog sau să răspundă în limba rusă. Mai mult, iată cum a ajuns să se manifeste propaganda de la Moscova și în zona de divertisment: cinematografele din mall-uri se pregătesc să elimine complet difuzarea filmului avatar în varianta originală, deci cu sunet în limba engleză și cu subtitrare în limba română.
Așa cum se poate observa și în videoclipul postat de profesorul de engleză, filmul „Avatar 2″ subtitrat în română se mai poate urmări în două intervale orare. În schimb, „Avatar” dublat în limba rusă poate fi urmărit în nu mai puțin de nouă intervale orare.
Prima anexare a Basarabiei, cunoscută publicului larg, din partea Rusiei, a avut loc în anul 1812. De-a lungul timpului, liderii politici de la Moscova au făcut eforturi disperate pentru a șterge identitatea românească – majoritară din teritoriul de peste Prut.
De-a lungul istoriei au avut loc și episoade fericite, în care sentimentul național a fost trezit și exercitat puternic, prin Unirea de la 1859 (n.r. – județele Cahul, Bolgrad și Ismail au intrat în componența Principatelor) și Unirea de la 1918.
Cele trei județe au revenit din nou Rusiei în 1878, în urma Congresului de Pace de la Berlin, ca urmare a deciziei marilor puteri ale acelor vremuri. Astfel, au fost trecute cu vederea drepturile legitime ale românilor și intervențiile lui Mihail Kogălniceanu, respectiv Ion C. Brătianu.
Și în ziua de azi, Republica Moldova se află sub ocupația trupelor ruse. Armata controlată de la Moscova se află de mai bine de 30 de ani pe teritoriul separatist „Transnistria”, nerecunoscut oficial de comunitatea internațională și care și-a creat propria administrație.
Prima schimbare în politica externă a Republicii Moldova, după mult timp, a avut loc în 2020, odată cu alegerea președintelui „pro-vest”, Maia Sandu. Președintele de la Chișinău are de trecut prin mari provocări, cu atât mai mult în contextul în care se pune din ce în ce mai des pe masă problema reunirii României cu Basarabia, iar opțiunea moldovenilor ar fi mai degrabă nefavorabilă, potrivit celor mai recente sondaje. În plus, nici Maia Sandu nu s-a pronunțat ferm, „pro-unire”.