Zeci de pelerini au urmat Drumul Crucii pe Dealul Mănăstirii Hadâmbu, situată la 30 de kilometri de Iași. După slujba Deniei celor 12 Evanghelii, credincioșii au ajuns la Poarta „Bucuria Crucii”, punctul de plecare al procesiunii, unde au început urcarea simbolică a colinei, în cadrul unei ceremonii pline de solemnitate și rugăciune.
Pelerin: „În fiecare an vin la Drumul Crucii. Mi se pare o procesiune care te face să trăiești din plin această sărbătoare Sfântă. Deniile și Drumul Crucii, fără ele mi se pare că nu-și are rostul sărbătoarea Paștelui.
Pe un drum șerpuit la deal, lung de mai bine de un kilometru, veghează 14 troițe din lemn. Fiecare este o oprire pentru cei care refac aici un traseu care amintește de Drumul Crucii, făcut de Mântuitorul Iisus Hristos până pe Golgota.
Pelerin: „E prima dată când vin la Drumul Crucii. Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să venim. Mare lucru! Măcar atât să facem și noi. Măcar atât să ne pregătim de Paște. Nu e greu de parcurs. Importante sunt slujbele, să le participi cu toată inima.”
Pelerin: „Nu am simțit decât bucurie și izbândă. Ca o izbândă a fost totul.”
Mai mulți bărbați au purtat pe umeri o cruce mare de peste doi metri. Majoritatea sunt cei care au și ajutat la ridicarea troițelor.
Costea, pelerin: Fiind la o dimensiune mai specială față de crucile normale nu pot să zic că mi se pare grea, dar, totuși… Avem o vârstă. Considerăm că am luat o parte din patimile lui Iisus.
Elena, pelerin: „Am venit cu o încărcătură și să știți că am lăcrimat în biserică, înainte de procesiune. Pleci un pic mai ușor.”
„Părintele și-a dorit ca și aici să facă cumva ca dealul acesta să fie ca o Golgotă de la Ierusalim. Și începând din vale, de la Poarta Bucuriei, de la care cu toții am plecat în acest frumos pelerinaj, am făcut aceste 14 opriri și încântări, cu rugăciuni.”
Arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, județul Iași: „Am putea spune că pentru sufletul nostru este o zi tristă, pentru patimile Domnului. Ne reamintesc și amintesc umilința, biciuirea, scuiparea care a fost asupra Domnului.”
Procesiunea a durat aproximativ două ore. Înainte de a pleca spre casă, pelerinii au primit o masă caldă la mănăstire, scriu editorii de la euronews.ro.