Oficialul de la Ministerul Economiei nu a dezvăluit ce măsuri vor fi implementate, punctual,
„Măsurile fiscale vor fi necesare și este evident că deficitul bugetar nu poate să crească în continuare. De ce am ajuns acolo? Se știe foarte bine. A fost o perioadă în care cineva a vrut să-și împlinească profeția și a ajuns la un deficit la peste 4% în mai puțin de două luni, iar apoi, într-o perioadă de pandemie, am ajuns la un deficit de 9%, care înseamnă foarte mulți bani pe care România i-a împrumutat, pe care din păcate i-am risipit, pentru că atunci s-au întors către mediul de afaceri mai puțin de 2% din PIB, o spune Comisia Europeană. Am fost dintre statele europene care am susținut economia cu cei mai puțini bani, deși am împrumutat foarte mulți bani în acea perioadă, lucru care ne costă pe toți astăzi. Trebuie să știm de unde și de ce s-a întâmplat această chestiune.
Ne împrumutăm ca să plătim datoria veche. Se cheamă rostogolirea datoriei. Economiștii știu acest lucru, dar cred că este bine să știe și cetățenii României de ce se întâmplă lucrurile acestea.
Atunci când este vorba să iei niște măsuri ca să intri în normalitate, să putem merge în continuare cu susținerea locurilor de muncă românești, fiind într-o procedură de deficit excesiv, singurul stat care se află în această situație, trebuie să luăm niște măsuri, măsuri care trebuie să fie echilibrate, ce trebuie să fie susținute și de mediul de afaceri, dar și de către statul român, lucru pe care l-am discutat cu mediul de afaceri – mi-au spus că înțeleg, dar că trebuie să fie echilibrat”, a declarat oficialul din Guvernul României.
Pe lista Guvernului, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, se află și reducerea numărului de secretari de stat, ținuți „de umplutură”. De asemenea, angajările la stat pe pozițiile vacante sunt deja blocate.
„Ministerul este în reorganizare. Pentru că am publicat noua organigramă undeva la 7 iulie pe site, am parcurs tot procesul de avizare internă în minister, suntem în procesul de avizare interministerială (…)
Cu certitudine vor fi modificări, în sensul că cele două ministere ar fi avut nouă secretari de stat și vor rămâne cinci (…) Secretarii generali adjucți erau patru, vor rămâne doi. Sunt reduceri pentru tot ceea ce însemna dublaj în cele două ministere”, a mai comentat ministrul Economiei.
De asemenea, oficialul PSD a precizat că nu se teme de o eventuală moțiune de cenzură anti-PSD&PNL.