Videoul postat pe canalul de Telegram „Face of War” (n.r. Înfăţişarea Războiului) surprinde momentul când soldatul ucrainean aruncă un cauciuc ce detonează mina, proiectând anvelopa la zeci de metri în aer. După momentul detonării, se poate vedea cum soldatul îşi freacă cu palma zona şoldului.
În câteva fotografii publicate ulterior pe acelaşi canal se poate vedea rana soldatului ucrainean, care a fost atins de o schijă metalică, dar viaţa nu i-a fost în pericol.
Forțele rusești care luptă în Ucraina au folosit mine antipersonal interzise în estul regiunii Harkov din țară, potrivit Human Rights Watch, conform unui material CNN din martie 2022.
Organizația internațională a precizat că minele antipersonal au fost localizate de către geniștii ucraineni pe 28 martie.
„Se știe că Rusia deține aceste mine terestre recent amplasate, care pot ucide și mutila fără discriminare oameni pe o rază de 16 metri”, a declarat HRW, adăugând că Ucraina nu deține acest tip de mine.
„Țările din întreaga lume ar trebui să condamne cu fermitate utilizarea de către Rusia, în Ucraina, a minelor antipersonal interzise”, a declarat Steve Goose, directorul pentru arme al Human Rights Watch. „Aceste arme nu fac diferența între combatanți și civili și lasă o moștenire mortală pentru ani întregi.”
Tratatul internațional de interzicere a minelor din 1997 interzice utilizarea, producția, stocarea și transferul de mine antipersonal. Rusia nu se numără printre cele 164 de țări care au aderat la acest tratat, a precizat HRW.
„Utilizarea de către Rusia a minelor antipersonal în Ucraina încalcă în mod deliberat normele internaționale împotriva utilizării acestor arme oribile”, a adăugat Goose.