O echipă de arheologi a făcut o descoperire neobișnuită: un oraș mayaș vechi de mai bine de 1.000 de ani a fost găsit în adâncul junglei din sudul Mexicului.
Scanarea aeriană cu laser a ajutat la descoperirea rămășițelor vechiului oraș mayaș necunoscut anterior. Coloanele cilindrice găsite la locul au fost probabil parte a intrărilor în camerele superioare ale clădirilor, spun cercetătorii de la Institutul de antropologie INAH din Mexic, potrivit Science Alert.
Orașul mayaș antic, despre care s-a descoperit că include structuri asemănătoare piramidei, coloane de piatră și câteva clădiri mari, a fost probabil un centru important cu peste o mie de ani în urmă, au anunțat arheologii.
O echipă de arheologi a fost răsplătită pentru drumețiile de aproximativ 60 de kilometri (37 de mile) în junglele dense din Peninsula Yucatan din sudul Mexicului: au descoperit un oraș mayaș antic, pierdut de mult, despre care nu există înregistrări anterioare.
Orașul, numit Ocomtun – care înseamnă „coloană de piatră” în limba maya Yucatec – ar fi putut fi un centru important al Țării Joase Centrale între 250 și 1000 d.Hr. O serie de coloane cilindrice găsite la fața locului făceau probabil parte din intrările în încăperile superioare ale clădirilor, bănuiesc cercetătorii.
Descoperirea a fost făcută parțial datorită scanării cu laser aeropurtate de către Universitatea din Houston din SUA. Scanarea aeriană a ajutat la localizarea sitului din junglă într-o zonă care se întinde pe aproximativ 3000 de kilometri pătrați de junglă, spun oamenii de știință.
„Cea mai mare surpriză s-a dovedit a fi situl situat pe o „peninsulă” de teren ridicat, înconjurat de zone umede extinse”, a spus arheologul principal Ivan Sprajc.
„Nucleul său monumental se întinde pe mai mult de 50 de hectare și are mai multe clădiri mari, inclusiv mai multe structuri piramidale de peste 15 metri înălțime”, a spus dr. Sprajc.
Cercetătorii au găsit, de asemenea, o serie de structuri ceramice pe sit, care au ajutat la restrângerea în continuare a cronologiei rămășițelor.
„Cele mai comune tipuri de ceramică pe care le colectăm la suprafață și în unele foraje sunt din Clasicul Târziu (600-800 d.Hr.); cu toate acestea, analiza mostrelor din acest material ne va oferi date mai fiabile cu privire la secvențele ocupațiilor”, explică doctorul în antropologie.
Civilizația mayașă a fost una dintre cele mai avansate din emisfera vestică înainte de sosirea colonizatorilor europeni și este cunoscută pentru calendarele sale matematice avansate, conform The Independent.
Civilizația s-a extins în sud-estul Mexicului și în părți din America Centrală. Experții cred că prăbușirea sa a fost provocată de schimbările politice înainte de sosirea conchistadorilor spanioli, ale căror campanii militare au dus la căderea în continuare a civilizației spre sfârșitul secolului al XVII-lea.
https://www.youtube.com/watch?v=wtX9IR_pIEc