Construirea unui patinoar de dimensiuni olimpice este un proiect grandios al primarului Băluţă pentru Sectorul 4. Edilul a vizitat un astfel de complex sportiv în Germania şi a discutat cu autorităţile locale pentru a afla mai multe detalii despre proiectarea, implementarea şi construirea efectivă a acestuia.
„Suntem extrem de aproape de momentul în care va începe construcţia patinoarului pe care-l vom face la noi acasă în sectorul 4. De aceea, am venit aici la Nuremberg pentru a vedea cum s-a construit, cum funcţionează un pationar pe care şi noi ne dorim să îl construim.
Autorităţile locale din Nuremberg ne vor da tot concursul pentru ca proiectul ce l-au implementat aici să se regăsească în linii mari şi în sectorul 4”, a anunţat primarul Daniel Băluţă.
Edilul Sectorului 4 a explicat că există numeroşi copii care sunt pasionaţi de patinaj sau de hochei, însă, din păcate, Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are patinoar competițional de dimesiuni olimpice.
„Câți dintre dumneavoastră cunoașteți copii care patinează sau fac hochei?
Ați văzut vreodată un spectacol de balet pe gheață sau ați trăit, din tribune, emoțiile unui meci de hochei? Sunt sigur că prea puțini.
Motivul este unul simplu: Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are patinoar competițional. Parisul are peste 30, Budapesta 18, iar Sofia are 3 astfel de patinoare.
După cum v-am anunțat deja, în curând, noi, Sectorul 4 vom demara, după mai bine de 68 de ani în care nu s-a mișcat nimic în domeniu, construcția unui patinoar olimpic”, a mai precizat Daniel Băluţă.
Deocamdată, primarul nu a precizat câţi bani ar costa construirea unui patinoar olimpic în Sectorul 4 şi nici dacă un astfel de complex sportiv va fi ridicat din fonduri de la buget, dacă va apela la finanţare europeană sau din altă sursă. Spre exemplu, patinoarul olimpic din Braşov, cu o capacitate de 2.000 de spectatori, a costat 9,1 milioane de euro, iar construirea acestuia a durat aproape doi ani.
La începutul lunii ianuarie, ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunţat că lucrările la patinoarul Mihai Flamaropol din București vor fi reluate, la 2 ani și jumătate de la abandonarea lor, conform Europa FM.
Din 2019, constructorul Asocierea UTI Grup SA – Astaldi Sp și Primăria Capitalei au intrat în conflict, iar de atunci șantierul arenei a fost abandonat.
Eduard Novak spune că, recent, constructorul a renunțat la procesul intentat din cauza neînțelegerilor financiare cu Primăria Capitalei.
„S-a făcut un pas uriaș. Deci a fost în proces constructorul cu Primăria și constructorul sa retras din proces ca Primăria să poată să finalizeze acest patinoar. Acum suntem în discuții cu Primăria, ori Primăria va finaliza această construcție, ori va preda CNI-ului”, a afirmat Eduard Novak, conform sursei citate.
Inaugurat în 1952, patinoarul „Mihai Flamaropol” nu mai putea fi folosit din 2012 ca urmare a degradării și lipsei de investiții. În 2016, autoritățile locale au decis demolarea lui. Primăria Capitalei avea în plan să ridice unul dintre cele mai moderne patinoare din Europa – ce ar fi urmat să găzduiască până 3.100 de spectator. Lucrările au început în 2017 – dar în iunie 2019, când trebuia inaugurat, s-a ajuns la rezilierea contractului în mandatul Gabrielei Firea, pentru că lucrările ar fi fost realizate doar pe sfert.
La Sângeorgiu de Mureş, Guvernul de la Budapesta a finanțat cu un milion de euro construirea unui patinoar, scrie Libertatea.
Pentru țări precum România, Serbia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, hocheiul pe gheață este o disciplină inaccesibilă când vine vorba de participarea la Jocurile Olimpice. Înainte de Revoluţie, România a avut naționala la Jocurile Olimpice, însă de când municipalitate nu a reuşit să ridice un nou patinoar după dărâmarea „bătrânului” Flamaropol nu se poate vorbi despre performanţe la competiţiile olimpice.
Chiar şi în lipsa de infrastructură pentru practicarea acestui sport, precum şi a patinajului artistic, sportivii se antrenează în condiţii vitrege, pe patinoare din mall-uri. Cu toate acestea, România are 21 de sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de iarnă în 2022, conform Wesport.ro.
În ceea ce privește numărul de calificați pentru Jocurile Olimpice de iarnă, națiunile din această zonă a Europei prezintă următoarele delegații:
Ucraina – 45 sportivi
România – 21 sportivi
Ungaria – 14 sportivi
Turcia – 7 sportivi
Bosnia – 6 sportivi
Israel – 6 sportivi
Rep. Moldova – 5 sportivi
Grecia – 5 sportivi
Macedonia de Nord – 3 sportivi
Muntenegru – 3 sportivi
Serbia – 2 sportivi
Kosovo – 2 sportivi
Cipru – 1 sportiv
Albania – 1 sportiv