VIDEO Protest uriaş în Coreea de Sud: 150.000 de oameni au cerut demisia preşedintelui. Proteste violente şi în Georgia

Aproximativ 150.000 de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în faţa Parlamentului din Seul pentru a cere demisia preşedintelui Yoon Suk Yeol, după ce acesta a încercat să impună legea marţială în ţară.
Alina Costache
07 dec. 2024, 15:12
VIDEO Protest uriaş în Coreea de Sud: 150.000 de oameni au cerut demisia preşedintelui. Proteste violente şi în Georgia

Coreea de Sud traversează una dintre cele mai grave crize politice din istoria sa recentă. Protestul vine la doar câteva zile după ce preşedintele a şocat naţiunea anunţând marţi seara instaurarea legii marţiale şi trimiterea armatei în Parlament, o măsură fără precedent din 1980, când dictatorul Chun Doo-hwan a preluat puterea printr-o lovitură de stat, informează AFP.

În timp ce poliţia estimează prezenţa a 149.000 de protestatari, organizatorii susţin că numărul acestora a ajuns la un milion.

În paralel cu protestele, parlamentarii au început procedura de destituire a preşedintelui, însă votul este în pericol după ce majoritatea deputaţilor din partidul prezidenţial PPP au părăsit sala pentru a împiedica întrunirea cvorumului necesar.

Pentru ca moţiunea de destituire să treacă, sunt necesare minim 200 de voturi din totalul de 300. Partidele de opoziţie au 192 de locuri, în timp ce PPP are 108.

Moţiunea trebuie votată până duminică la ora 1.00, altfel va fi anulată automat.

Doi lideri ai opoziţiei din Georgia au fost încarceraţi, în timp ce protestele antiguvernamentale au continuat pentru a noua seară consecutiv

Doi lideri ai opoziţiei din Georgia au fost arestaţi vineri, în urma unor decizii ale justiţiei, pe fondul unei represiuni tot mai pregnante asupra liderilor pro-Uniunea Europeană care au sprijinit protestele faţă de îngheţarea negocierilor de aderare la UE decisă de guvern. Manifestaţiile antiguvernamentale au continuat, vineri seara, pentru a noua zi consecutiv, fiind reprimate de forţele de ordine, relatează AFP şi Reuters.

Motivarea deciziei CCR pentru anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale. Manipularea votului, inegalitatea șanselor, finanțarea netransparentă – principalii factori care au dus la anularea alegerilor

Partidul de guvernământ Visul Georgian afirmă că demonstraţiile reprezintă o încercare de a organiza o revoluţie.

Nika Gvaramia, liderul celui mai mare partid de opoziţie din ţară, Coaliţia pentru Schimbare, a fost condamnat vineri la 12 zile de închisoare sub acuzaţia de huliganism şi neascultare a ordinelor poliţiei. Partidul său a anunţat miercuri că Gvaramia a fost reţinut violent şi pe nedrept de către poliţie.

O altă figură a opoziţiei, Aleko Elisaşvili, din partea partidului Georgia Puternică, a fost plasat în arest preventiv pentru două luni. Procurorii l-au acuzat de agresarea unui politician al partidului de guvernământ Visul Georgian, acuzaţie pe care acesta a negat-o. Presa georgiană a relatat că Elisaşvili a fost reţinut de asemenea miercuri seara şi transferat la spital din arestul preventiv, după ce a fost bătut în timpul arestării sale.

Alţi opt activişti ai opoziţiei reţinuţi în ultimele zile au fost acuzaţi vineri de infracţiuni legate de „violenţe în grup”, care sunt pasibile de pedepse cu închisoarea de până la nouă ani, potrivit presei locale.

A noua seară de proteste în Georgia

Vineri seara, mii de manifestanţi georgieni pro-europeni s-au adunat pentru a noua zi consecutiv pentru a protesta faţă de decizia premierului de a suspenda negocierile de aderare la UE, înainte de a fi dispersaţi cu tunuri cu apă de către poliţie, care a folosit şi gaze lacrimogene.

Jandarmii au intervenit în faţa clădirii parlamentului, folosind tunuri cu apă şi efectuând arestări în timp ce mulţimea se retrăgea la câţiva metri de zonă. Ulterior, au fost utilizate şi gaze lacrimogene.

Odată cu arestarea mai multor figuri ale partidului de opoziţie, prim-ministrul Irakli Kobahidzé şi-a exprimat satisfacţia că Ministerul de Interne a „reuşit să neutralizeze protestatarii”.

Comisarul georgian pentru drepturile omului, Levan Ioseliani, a declarat însă din nou că poliţia nu a avut „niciun temei legal pentru a dispersa o demonstraţie paşnică”.

George Simion s-a răzgândit şi anunţă mobilizarea pentru proteste după anularea alegerilor de CCR

Aproximativ 300 de persoane au fost arestate de la începutul mişcării, potrivit cifrelor oficiale. Levan Iosseliani a acuzat poliţia de „tortură”.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au denunţat această represiune, iar Washingtonul a ameninţat că va adopta noi sancţiuni. Vineri seara, miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei au condamnat „cu fermitate” „utilizarea disproporţionată a forţei împotriva manifestanţilor paşnici” din Georgia şi au denunţat „ţintirea opoziţiei şi a reprezentanţilor mass-media”.

Mulţimile au fost mai mici vineri decât în nopţile precedente, dar protestatarii insistă că mişcarea lor spontană, fără figuri sau structuri concrete, este departe de a se fi epuizat. Alte manifestaţii au avut loc în faţa sediului radioului public georgian – acuzat că este un instrument al propagandei guvernamentale -, a Ministerului Educaţiei şi a birourilor administraţiei turismului. Shalva Alaverdashvili, fondatorul federaţiei hoteliere din ţară, a declarat pentru AFP că suspendarea „neaşteptată şi inacceptabilă” a negocierilor de aderare la UE are consecinţe grave pentru sectorul turistic al ţării, care reprezintă 7% din PIB-ul naţional.

Mii de persoane s-au adunat vineri şi la Batumi, al doilea oraş ca mărime al ţării, situat pe coasta Mării Negre.Georgia traversează o gravă criză politică de la alegerile parlamentare din 26 octombrie, câştigate de partidul de guvernământ Visul Georgian, dar denunţate ca fiind fraudate de adversarii săi.
Decizia ulterioară a guvernului lui Irakli Kobahidzé – acuzat de criticii săi de autoritarism pro-rus – de a suspenda negocierile privind aderarea la UE până în 2028 nu a făcut decât să agraveze tensiunile.

De atunci, mii de georgieni au ieşit în stradă în fiecare seară pentru demonstraţii, punctate de violenţe între protestatari înarmaţi cu artificii şi poliţia înarmată cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Opoziţia acuză guvernul că încearcă să îngroape ambiţiile de integrare în UE, în ciuda faptului că acest obiectiv, susţinut de 80% din populaţie conform sondajelor de opinie, este înscris în Constituţie. De asemenea, autorităţile sunt acuzate că doresc să întoarcă ţara spre Rusia şi că încearcă să sperie populaţia invocând riscul de război ca în Ucraina, deşi 20% din teritoriul Georgiei se află sub controlul de facto al Moscovei de la invazia rusă din 2008.

La 14 decembrie, un colegiu de electori urmează să-l aleagă şi pe noul preşedinte al ţării, care va proveni din tabăra premierului, pentru a o înlocui din 29 decembrie pe prooccidentala Salome Zourabichvili, preşedinta foarte critică la adresa guvernului şi a Rusiei. Deşi prerogativele şefului de stat sunt limitate, Zourabichvili, fost diplomat francez, s-a impus totuşi ca vocea demonstranţilor în cadrul instituţiilor georgiene. Aceasta a anunţat că refuză să părăsească funcţia până când guvernul nu va organiza noi alegeri legislative.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Fructul care este considerat un superaliment. Menține sănătatea oaselor și e plin de vitamine și minerale
Capital.ro
Călin Georgescu, eliminat de la alegerile prezidențiale? Anunțul sosit acum: Curtea s-a pronunțat...
Playtech.ro
Temperatura ideală în dormitor pe timpul nopții, potrivit specialiștilor. Câte grade trebuie să ai în cameră
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
România va demola unele baraje și stăvilare construite pe râuri
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Rihanna, imagini de infarct. Vedeta a pozat în lenjerie intima
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Două cadavre au fost găsite în trenul de aterizare al unui avion. Unde a fost făcută descoperirea macabră
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. Se întâmplă pe 10 ianuarie: Vor lua cu asalt...
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Aleksandr Lukașenko acuză Ucraina că încearcă să atragă Belarusul în război
MediaFlux
FĂRĂ VIZE în SUA. Avem DATA OFICIALĂ a intrării în programul Visa Waiver
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul mare concurs de table al anului: 24-25 ianuarie 2025, Târgu Ocna