Scandal din cauza certificatului verde în Camera Deputaţilor. George Simion, copreşedintele AUR, a declarat că deputaţii din Comisia de Sănătate discută despre certificatul verde COVID, un document care ar duce la „suspendarea dreptului la muncă”.
„Este o manevră tipică sistemului care vrea să implementeze obligativitate acestui certificat, certificatul pentru suspendarea dreptului la muncă şi de aceea noi transmitem în direct ceea ce se întâmplă acolo. Românii trebuie să ştie.
Probabil vor să-l introducă pe repede înainte, să se voteze în plen săptămâna viitoare. Vor fi proteste mari. Nu acceptăm aşa ceva. Sunt milioane de români care nu se pot vaccina. Au trecut prin boală sau au diferite afecţiuni şi nu le este permisă vaccinarea”, a declarat George Simion.
De asemenea, George Simion a acuzat că lucrările Comisiei de Sănătate au fost organizate „nestatutar”, la solicitarea lui Florin Cîţu.
„Acolo citeşte Felix Tătaru (Nelu Tătaru). I-am dat 10 la citire fiecare amendament depus, după care vor încerca un vot. O să ne opunem pentru că e nestatutar întrunită acea comisie. Ne luptăm cu ei, dar din păcate suntem singuri în Parlament. AUR suntem singurii în Parlament în momentul acesta.
Aşa a zis Cîţu, dar cine îl mai crede pe Cîţu că va fi săptămâna viitoare. Acum în timpul plenului, am ieşit ca să ne ducem la acea comisie de Sănătate”, a precizat deputatul AUR.
„Probabil săptămâna viitoare când va fi votul final, românii trebuie să iasă în stradă pentru că altfel milioane de români vor fi sacrificaţi”, a mai precizat George Simion, în direct la România Tv.
Comisia de sănătate a Camerei Deputaților dezbate marți legea certificatului verde COVID la locul de muncă. George Simion de la AUR se opune introducerii documentului şi a transmis live pe Facebook dezbaterile din comisia de specialitate, pentru a pune presiune pe parlamentari să nu aprobe proiectul.
„Reglementările de azi sunt expresia unui stalinism feroce. Încercăm să ne întoarcem în dictatură? Cum să normalizăm aberația? Toată această lege de la un cap la altul este abominabilă”, a spus Claudiu Târziu de la AUR, susținând că avem de-a face cu un experiment și se încearcă introducerea obligativității vaccinării, conform Hotnews.
Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.
„Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.
Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice – furnizori de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente.
Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator.
Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arată în propunerea legislativă amendată în comisiile de specialitate ale Senatului.