Cei care lucrează cu cărbunii par să fie copiii cei mai năpăstuiţi ai sorţii, iar aici nu este vorba doar de minerii forţaţi să respire praful negru şi greu până li se îneacă plămânii sau să apese cu picamerul în peretele carierei până nu-şi mai simt braţele.
În „lanţul trofic” al circuitul cărbunelui în natură ar urma fochiştii, fie că vorbim de cei de pe nave sau cei de pe trenuri. Timp de zeci de ani, în timp ce oamenii călătoareau prin peisajele încântătoare ale Alpilor sau se legănau pe valuri şi visurile le-o luau înaintea pacheboturilor şi îi aştepau deja pe ţărmul Americii, undeva ascunşi de ochii tuturor vajnicii mâinuitori ai cărbunelui trudeau mai ceva decât ocnaşii. Spre exemplu, pe Titanic au fost montate nu mai puţin de 29 de cazane alimentate de 159 de arzătoare cu cărbune care îi puteau oferi o viteză maximă de 43 km/h și o putere maximă de 59.000 cai putere.
S-ar zice că în zilele noastre nu mai există un astfel de chin, dar vă înşelaţi amarnic. Lanţul trofic al cărbunelui continuă şi ajungem la cei care ambalează cărbunele în saci, gata de cumpărat pentru grătar. Munca lor este tot atât de rudimentară şi de brută ca acum mai bine de 100 de ani, veritabil job de secol XIX care ar trebui expus la muzeu dacă n-ar fi atât de real de chinuitor. Filmuleţul de mai jos, postat pe TikTok, este revelator în acest sens:
@cosmin.moldovan3♬ sunet original – cosmin.moldovan3