Maestrul Ionel Tudorache, lăutar veritabil, ambasador de calibru al muzicii lăutărești vechi, este invitatul celui mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”. În seara de Revelion, glasul maestrului a fost gazda multor petreci organizate la cumpăna dintre ani, iar piesele vechi, lăutărești, au fost coloană sonoră. Jurnalistul Adrian Artene l-a provocat pe marele artist să facă un top 3 melodii lăutărești cerute de români și, în plus, să le interpreteze în exclusivitate pentru spectatorii Altceva cu Adrian Artene.
„În primul rând, „La Chilia în port”, apoi „Portofele”, „Căpitane de județ”!”, i-a declarat Ionel Tudorache jurnalistului, după care s-a asigurat că aceste trei piese ajung live la inima publicului spectator.
La chilia în port
Portofele
Căpitane de județ
Cine este Ionel Tudorache?
În discuția pe care a avut-o cu Adrian Artene, Ionel Tudorache a povestit cum și-a împărțit copilăria între muzică și fotbal, dar și cum, pentru o vreme, a spus Adio muzicii pentru a lucra la strung. La rândul său idol al generațiilor de după, artistul Tudorache și-a amintit și de aceia ce i-au fost lui idoli, marii lăutari ai vremii care l-au inspirat să performeze, dar nu a uitat și de momentul în care a „refuzat” să fugă în Germania.
Fiu de artist, tatăl lui a fost Aurel Tudorache – lăutar violonist, Ionel Tudorache este considerat de specialiștii în domeniul muzical unul dintre cei mai buni interpreți ai genului lăutăresc, un mare maestru al acordeonului. Artistul cântă de la 5 ani, însă a început cu muzica ușoară, valsuri, pentru ca abia la 15 ani să decidă că muzica lăutărească îi este drum.
Ionel Tudorache a dezvăluit la podcastul ALTCEVA ce mesaj i-ar transmite lui Dumnezeu
Maestrul Ionel Tudorache a fost invitatul lui Adrian Artene la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, chiar în ultima zi a anului 2023, de Revelion, într-o ediție specială. Printre altele, celebrul lăutar a spus și ce mesaj i-ar transmite lui Dumnezeu, prin intermediul melodiilor sale. De altfel, artistul se consideră un ortodox 100%.
Adrian Artene: „Spuneați, la un moment dat, că dumneavoastră credeți cu tărie în Dumnezeu și că vă declarați ortodox 100%… Când ați avut sentimentul că vă ajută Dumnezeu, că A pus mâna pe viața dumneavoastră și că a fost acolo lângă dumneavoastră?”.
Ionel Tudorache: „Tot timpul am simțit acest lucru, că am pe cineva care mă sprijină în tot ce fac”
Adrian Artene: „Dacă ar fi, așa, să-i lăsați un mesaj lui Dumnezeu, printr-o melodie a dumneavoatră, care poate că ar fi versurile?”
„M-ați luat cam repede. Poate «Anii mei și tinerețea» (a fost sugestia realizatorului Adrian Artene-n.r.)… Acolo vreți să ajungeți!”, a confirmat maestrul, la podcastul ALTCEVA.
Discuția construită de cei doi domni ai cuvintelor, unul dintre ei al celor scrise, cel de-al doilea al celor cântate, este o combinație perfectă de poveste și cânt care, urmărită da capo al fine, lasă în urmă bucuria istoriei împărtășite și plăcerea sunetului ascultat.
EXCLUSIV Victor Ciutacu, despre moguli, alegeri în politică şi în viaţă: „Da, am avut oferte concrete şi tentante de la președinții ambelor partide care alcătuiesc acum coaliția de guvernământ”
Practic, cele mai bine de 40 de minute de discuții se împart echidistant între amintirile pe care le povestește cu patosul specific și momente în care artistul a interpretat cele mai cunoscute piese lăutărești și aici cunoscătorii și nu doar ei vor identifica, desigur, piese precum „Portofele, portofele”, „Căpitane de județ”, „Anii mei și tinerețea” sau „La chilia în port”.
În discuția pe care a avut-o cu Adrian Artene, Ionel Tudorache a povestit cum și-a împărțit copilăria între muzică și fotbal, dar și cum, pentru o vreme, a spus Adio muzicii pentru a lucra la strung.
La rândul său idol al generațiilor de după, artistul Tudorache și-a amintit și de aceia ce i-au fost lui idoli, marii lăutari ai vremii care l-au inspirat să performeze, dar nu a uitat și de momentul în care a „refuzat” să fugă în Germania.
Fiu de artist, tatăl lui a fost Aurel Tudorache – lăutar violonist, Ionel Tudorache este considerat de specialiștii în domeniul muzical unul dintre cei mai buni interpreți ai genului lăutăresc, un mare maestru al acordeonului.
Artistul cântă de la 5 ani, însă a început cu muzica ușoară, valsuri, pentru ca abia la 15 ani să decidă că muzica lăutărească îi este drum.