Prima doamnă Jill Biden a intrat în sala unde preşedintele Joe Biden urma să susţină tradiţionalul discurs anual despre Starea Naţiunii și s-a dus la locul rezervat pentru ea, lângă partenerul vicepreședintei Kamala Harris, Douglas Emhoff.
Cei doi au dat impresia că vor să se pupe pe obraz, amical, doar că și-au atins buzele. Cei din jur nu au reacționat, însă momentul a fost surprins de transmisia în direct și a devenit viral pe rețelele sociale și în presa tabloidă.
În faţa camerelor reunite ale Congresului SUA, dar şi a numeroşi invitaţi de marcă, Biden a susţinut marţi seară cel de-al doilea discurs de acest fel de la sosirea sa la Casa Albă, în ianuarie 2021.
Rostit la o oră de maximă audienţă, discursul se numără printre cele mai importante ceremonii din politica americană. De această dată, Biden, în vârstă de 80 de ani, a vorbit în total 72 de minute şi a abordat un evantai de teme, de la economie, arme şi avort, şi până la China, Ucraina sau violenţele poliţiei.
Însă nu a existat nici măcar o aluzie la faimoasele documente confidenţiale care ameninţă să-i amărască ultimii doi ani de mandat şi posibila sa prezentare la scrutinul prezidenţial din 2024 pentru a încerca să fie reales.
În ianuarie s-a aflat că, în noiembrie 2022, echipa lui Biden a găsit documente sensibile şi confidenţiale din perioada în care actualul preşedinte era vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama (2009-2017) şi de pe vremea când era senator (1973-2009). De atunci, administraţia americană a anunţat în mai multe rânduri descoperirea şi a altor documente.
La 12 ianuarie, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunţat desemnarea unui procuror special, conservatorul Robert Hur, care va studia toate documentele confidenţiale descoperite.
În urmă cu câteva zile, au fost descoperite documente şi în casa fostului vicepreşedinte republican Mike Pence, situaţie care, pe fondul documentelor găsite la reşedinţa fostului preşedinte republican Donald Trump, a determinat Arhivele Naţionale să ceară tuturor foştilor preşedinţi şi ex-vicepreşedinţi ai ţării să-şi revizuiască registrele personale şi să vadă dacă nu cumva găsesc documente confidenţiale.
Atât Casa Albă, cât şi Biden însuşi au insistat de la bun început cu privire la totala lor disponibilitate de a colabora cu experţii Departamentului Justiţiei şi au încercat să ia distanţă de cazul documentelor confidenţiale descoperite de FBI la reşedinţa lui Trump, pentru care şi fostul preşedinte republican este anchetat.