VIDEO viral pe TikTok: Un român cumpără doar 7 cireşe din cauza prețului exorbitant! Cireşele au devenit, oficial, cele mai scumpe fructe din lume vândute pe tarabele din pieţele româneşti. Aduse din Grecia sau din Spania cireșele de import sunt primele care au apărut în piață.
Din cauza prețului exorbitant, un albaiulian a cumpărat dintr-o piață din Alba Iulia, doar 7 cireşe de proveniență din Spania, pe care a plătit totuși aproape 5 lei.
Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în 2023. Prețul cireșelor este un lucru care îi mulțumește pe români în fiecare an. În 2023, se pare că în piețe acestea se vând și cu 100 de lei pe un singur kilogram.
Conform specialiștilor, prețul pentru cireșe la poarta fermei ar trebui să fie în jur de 15 lei pe kilogram, conform Agrointeligența.
Chiar și așa, există o situație bine cunoscută aceea că prețurile sunt umflate foarte mult în supermarket și în piețe. Este un lucru pe care producătorii nu au cum să-l controleze și ei nu se bucură deloc de acest profit.
Prețurile ar putea fi unele mai mari din cauza recoltei foarte mici. Specialiștii au spus că în luna aprilie au fost câteva nopți sub pragul înghețului. Multe dintre soiuri au fost afectate și în proporție de 90%.
La mijlocul sezonului, când cererea pentru cireșe este foarte mare, ele vor ajunge să se vândă chiar și cu 6-7 lei pe kilogram. Dar din nou, prețurile vor fi mult mai mari în supermarket sau în piață.
„Prețul corect pentru cireșe în 2023 la poarta fermei ar trebui să fie în jur de 15 lei per kilogram. Discutăm de soiuri care la început se vor valorifica la un preț mai ridicat, deoarece și productivitatea este mai mică.
Noi o să valorificăm fructe chiar și cu 6-7 lei kilogramul la poarta fermei, în mijlocul sezonului”, a spus specialistul în pomicultură Marius Roman.
Un alt lucru care trebuie luat în considerare atunci când vorbim de prețul cireșelor sunt costurile de producție mari și forța de muncă: cireșele pot fi culese doar de mână. Producătorii trebuie să angajeze oameni care să vină să le culeagă într-un anumit fel.
Cireșele trebuie culese doar cu codița pentru că ele se pot strica foarte ușor în caz contrar. Producătorii spun că sunt mâhniți de prețurile din piețe.
„În rest, dacă în piață va fi 30 lei kilogramul de cireșe românești mai mult mai sigur nu este prețul producătorului.
Și noi suntem un pic dezamăgiți, ca să nu spun supărați. Spre exemplu, noi valorificăm kilogramul de fructe, să spunem la cireșele extratimpurii cu 15 lei kilogramul la angro, iar pe piață ajunge la 30 lei”, a spus Marius Roman.