La acţiune au participat patru medici veterinari, coordonaţi de medicul veterinar Ovidiu Roşu de la Vier Pfoten, specializat în tratamentul animalelor sălbatice şi cu o experienţă de cel puţin 5 ani în astfel de operaţiuni.
Transportul s-a derulat în bune condiţii, iar animalele au fost eliberate în amplasamentul de la Grădina Zoo Bucov în cursul după-amiezii. La numai câteva minute după introducerea în amplasament, cei doi pui de urs au început să se joace şi să mănânce fructele pregătite de angajaţii grădinii zoologice.
“Operaţiunea s-a desfăşurat cu bine, fără complicaţii. Întreg procesul de tranchilizare a durat mai mult decât în mod normal din cauza stării de agitaţie a animalelor, provocată de prezenţa a numeroase persoane în jurul lor. În timpul verificării medicale, am descoperit la ursul mascul un chist la nivelul mandibulei, pe care l-am tratat, urmând să-l excizăm la o următoare operaţie”, a declarat medicul veterinar Ovidiu Roşu.
Transportul şi supravegherea medicală au fost asigurate de către Fundaţia Vier Pfoten, la cererea autorităţilor competente, respectiv Garda Naţională de Mediu (GNM), ANSVSA şi IGPR.
Animalele vor rămâne cel puţin o lună şi jumătate la Grădina Zoo Bucov, urmând că Vier Pfoten şi autorităţile să decidă care este cea mai bună soluţie pentru ele. Reprezentanţii Vier Pfoten au discutat cu conducerea grădinii zoologice despre posibilitatea unui parteneriat pe termen lung în vederea îmbunătăţirii condiţiilor şi asigurării bunăstării animalelor din întreaga grădină zoo.
“Cei patru lei şi doi urşi se află într-un spaţiu de carantină, temporar. În urma analizelor asupra probelor de sânge prelevate, vom afla dacă suferă de vreo afecţiune. După o lună şi jumătate vor fi relocate, ori într-una din rezervaţiile Vier Pfoten, ori într-un nou amplasament amenajat de organizaţie la Zoo Bucov, respectând cele mai înalte standarde internaţionale”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten.