Potrivit Vier Pfoten, în cursul zilei de miercuri, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei, Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi cei ai Gărzii Naţionale de Mediu vor prelua animalele sălbatice confiscate de la Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru, pentru a fi duse la Zoo Bucov, Ploieşti.
Animalele preluate de la Nuţu Cămătaru vor adăpostite temporar în amplasamentele existente la Zoo Bucov, specialiştii Vier Pfoten urmând să asigure logistica şi buna desfăşurare a operaţiunilor de trachilizare şi transport, se arată într-un comunicat de presă de marţi al organizaţiei.
De asemenea, reprezentanţii ONG-ului analizează „mai multe posibile soluţii” privind adăpostirea permanentă a animalelor ce vor fi preluate de la Nuţu Cămătaru, printre care transferul celor patru lei în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud, transferul urşilor într-una din rezervaţiile organizaţiei din Europa sau amenajarea unui amplasament la Zoo Bucov, „după cele mai înalte standarde internaţionale privind bunăstarea animalelor”.
„Animalele au fost bine întreţinute, însă nu aveau carnete de sănătate şi nici alte documente care să ateste că erau deţinute legal şi că au fost sub supravegherea unui medic veterinar. Salutăm viteza de reacţie a autorităţilor în acest caz şi sperăm ca această rapiditate să se manifeste şi în cazul altor animale sălbatice deţinute ilegal în captivitate privată”, a spus Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten, citat în comunicat.
Potrivit legislaţiei, deţinerea în captivitate a animalelor sălbatice este permisă persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA şi pe o perioadă de timp limitată.
„Încălcarea prevederilor legale privind deţinerea şi comercializarea animalelor sălbatice este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an, sau cu amendă penală de la 500 de lei la 10.000 lei şi confiscarea animalelor”, a precizat Vier Pfoten.
Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că cei patru lei şi cei doi urşi de pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru sunt deţinuţi ilegal, reprezentanţii instituţiei precizând că animalele vor fi ridicate şi relocate.
Comisarii GNM care au descins, luni, pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru au constat că aici sunt crescuţi patru lei – doi adulţi şi puii lor – şi doi urşi, fără documentele aferente.
Celelalte animale de pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, printre care cai şi canari, sunt deţinute în legalitate, au precizat reprezentanţii Gărzii de Mediu.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru Mediafax că, în urma percheziţiilor făcute vineri, la ferma lui Nuţu Cămătaru au găsit doi urşi, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preţ ar ajunge la 100.000 de euro, precum şi mai multe păsări exotice.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) au declarat pentru Mediafax că instituţia nu emite persoanelor fizice autorizaţie pentru deţinerea de animale sălbatice.
„Emitem autorizaţie de mediu numai pentru grădini zoologice şi centre de reabilitare şi îngrijire a animalelor sălbatice”, a spus Mirela Pantilie, directoarea Direcţiei Biodiversitate din ANPM.
Conform articolului 9, alineatul 1 din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, „deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti”.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au precizat pentru MEDIAFAX că nu s-a solicitat niciun aviz pentru deţinerea de animale săbatice pe proprietatea fraţilor Cămătaru.
Aceştia au menţionat că nu sunt deţinute legal animale sălbatice de către persoane fizice în România, condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a obţine o astfel de autorizaţie fiind foarte stricte.
În afara grădinilor zoologice şi centrelor de îngrijire a animalelor, mai pot fi deţinute, „pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice”, animale sălbatice aflate în impas de supravieţuire, cu acordul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, potrivit articolului 9, alineatul 3, din Legea 205/2004.
Liderii clanului Cămătarilor, Ion şi Vasile Balint, precum şi Radu Cristian Roşca, liderul grupării Sportivilor, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii din 23 februarie a Tribunalului Bucureşti.
Instanţa a mai dispus emiterea unor mandate de arestare pentru Mario Nuţu Balint, Andrei Cristian Bădulă (implicat în scandalul Plaza Mall ce l-a avut ca actor principal pe Eugen Preda), Cornel Schuster, Marian Bucur, Nicuşor Dumitrescu, Remus Petrică Dincă, Dănuţ Ion, Dragoş Florin Broşteanu, Costel Valentin Danciu, Constantin Frangulea, Cosmin Vidin, Nicholas Vitto Niculae, Alexandru Ionuţ Stoica, Eugen Pârvan, Mihai Ion Tonciu, Robert Florian Petre, Robert Constandache, Gabrile Robert Buşă, Marian Sârbu, Alexandru Răzvan Vasile, Constantin Neaţă, Geanina Narcisa Barbu, Gigi Daniel Chiras, Licuţă Udilă, Adrian Răducu Bică şi Bogdan Dumitrache.
Cei 29 de membri ai grupărilor Cămătarii şi Sportivii au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în urma celor 115 percheziţii care au avut loc vineri, de la locuinţele suspecţilor fiind ridicate sume importante de bani, bijuterii, maşini de lux şi droguri.
În această cauză se fac cercetări faţă de 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.