Managerul de proiect al Fundaţiei Vier Pfoten din Bucureşti, Kuki Bărbuceanu, a declarat corespondentului Mediafax că în cursul zilei de luni va depune mai multe sesizări, la Direcţia Sanitar-Veterinară Timiş, la Primăria Timişoara şi la Poliţie, spunând că în acest caz este vorba despre neglijenţă.
„Vrem să aflăm cum s-a întâmplat să moară acea zebră. Transferul ar fi trebuit să fie supravegheat de un medic veterinar care să aibă habar ce face. Un animal adus într-o nouă locaţie poate fi agitat, dar acesta ar fi trebuit să fie sedat uşor, până când se obişnuia cu mediul. Când a încercat să evadeze trebuia imediat tranchilizat, or aceste lucruri nu s-au întâmplat. E o neglijenţă. Vom depune sesizări la Poliţie, la Direcţia Sanitar-Veterinară şi la Primăria Timişoara, pentru că autorităţile trebuie să respecte Legea 9/2008 pentru protecţia animalelor”, a declarat Bărbuceanu.
Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş, Daroczi Csaba, a declarat, la rândul său, corespondentului Mediafax că instituţia nu a fost solicitată pentru a-i face analize animalului şi că nu a fost înştiinţată, oficial, despre moartea zebrei.
„Am aflat şi noi din presă despre ceea ce s-a întâmplat la Zoo cu zebra. Noi nu am fost înştiinţaţi în mod oficial de nimeni, mai ales că acolo există medic veterinar. Dacă se impune, vom merge să facem analize, dar Grădina Zoologică e în gestiunea Primăriei, iar noi nu am fost solicitaţi”, a declarat Daroczi Csaba.
Luni, atât primarul din Timişoara, Nicolae Robu, cât şi directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei, Adrian Bere, au refuzat să facă declaraţii pe acest subiect.
Duminică însă, primarul Nicolae Robu declara, întrebat fiind cine este responsabil pentru moartea animalului, că acesta a avut un comportament agresiv şi că „nu e cazul să fie nimeni vinovat”, mai ales că două persoane „şi-au riscat viaţa” pentru a salva zebra.
„Zebra e responsabilă. Animalele au comportament dificil câteodată. Nu e cazul să fie nimeni vinovat. Animalul a avut un comportament imprevizibil, agresiv. Animalele mai au un asemenea comportament… Şi-au riscat viaţa, au intrat în apa adâncă de trei metri. (…) Domnul Bere (Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara – n.r.) a ajuns la spital după ce a intrat într-o apă de trei metri adâncime. Este un om care iubeşte animalele şi care – vreţi să vă spun? – a plâns efectiv, aşa, bărbat în toată firea cum este, când s-a întâmplat lucrul acesta, pentru că dânsul a avut un vis, din iubire pentru animale, a vrut să aducă o zebră pentru Timişoara şi a adus-o pe gratis. Acum, ce, trebuie să îl pedepsim? Ce vină are? Nu are nicio vină”, a afirmat Robu.
Întrebat dacă animalul avea un habitat corespunzător, Nicolae Robu a spus că nu se pricepe la aceste aspecte, dar că specialiştii l-au asigurat că habitatul era unul corespunzător.
„Ţarcul era aşa cum se fac ţarcurile normal, nu sunt specialist şi nu mă pricep la aceste aspecte. Repet, nu sunt specialist în asemenea speţe, specialiştii spun că a fost un habitat corespunzător, cum scrie la carte, şi nu e nimeni de vină că această zebră a avut un comportament agresiv. Nu o să îi pedepsim pe cei care şi-au riscat viaţa pentru a salva acest animal”, a spus Robu.
Zebra, care avea un an, a fost donată de către Grădina Zoologică din Liberec, Cehia, iar vineri a fost prezentată oficial ca fiind noul locatar al Grădinii Zoologice din Timişoara.
Animalul a murit vineri, după ce a evadat a doua oară din ţarc şi s-a aruncat într-un heleşteu, rănindu-l pe şeful Direcţiei de Mediu din Primărie, Adrian Bere.
„În cursul zilei de vineri, mânzul a fost prezentat jurnaliştilor, fiind eliberat din spaţiul închis în care a fost adăpostit atunci când a ajuns la Timişoara. Animalul a avut un comportament agresiv pentru mai mult timp, alergând confuz în ţarcul amenajat din care a reuşit să se şi elibereze. Angajaţii Grădinii Zoologice nu au reuşit să îl tranchilizeze, iar după ce animalul speriat a lovit mai multe garduri de protecţie, a revenit în ţarc. După câteva ore, timp în care animalul a fost foarte neliniştit, a evadat din nou din habitat, sărind în heleşteu”, se preciza într-un comunicat transmis, sâmbătă, de reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Directorul Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara, Adrian Bere, şi medicul veterinar al Grădinii Zoologice, Mihai Afrenie, au sărit în apă pentru a salva animalul, dar nu au reuşit.
„În urma acestei intervenţii asupra animalului violent, directorul Adrian Bere a fost rănit şi transportat la spital pentru investigaţii. În cursul serii de vineri, a fost externat, dar este în continuare sub observaţie medicală. Municipalitatea este deja în legătură cu reprezentanţi ai unor grădini zoologice pentru a aduce la Timişoara un alt exemplar”, mai spuneau reprezentanţii Primăriei Timişoara.