O echipă a Vier Pfoten a împărţit joi seară pliantele şi cartonaşele roşii ale campaniei „Stop it! Fără animale sălbatice în circuri” spectatorilor veniţi la circul ambulant Orlando, instalat lângă un cunoscut hipermarket bucureştean.
Membrii organizaţiei au stat de vorbă cu ei, explicându-le ce se întâmplă în spatele cortinei după ce luminile arenei s-au stins, iar leii, tigrii sau elefanţii revin în cuştile lor strâmte din manej. Animalele de circ sunt ţinute în lanţuri, transportate în condiţii improprii şi forţate să facă lucruri pe care nu le-ar face niciodată în natură. Suferă tulburări grave de comportament, au o sănătate precară şi, de cele mai multe ori, nu sunt corect sau deloc îngrijite dacă se îmbolnăvesc.
„Românii par a fi ceva mai greu de convins că locul animalelor sălbatice nu este la circ – pur şi simplu pentru că suntem obişnuiţi cu circul ca modalitate de divertisment fără să ne gândim la ce se întâmplă în spatele arenei. Am văzut părinţi care ignoră total copiii speriaţi de elefanţi, obligandu-i «să stea cuminţi» lângă un animal care are în medie pină la 4 metri înălţime pentru a pleca acasă cu o fotografie «frumoasă». Am văzut şi copii plângând în hohote, strigând părinţilor «de ce m-ai adus aici, că să văd nişte animale chinuite?». Toată experienţa acestei campanii ne-a făcut să înţelegem că nu numai copiii vor să meargă la circ, ci mai ales părinţii şi bunicii. Ei sunt cei care trebuie convinşi că ceea ce văd în arenă nu are nicio legătură cu comportamentul natural al animalelor”, a declarat Veronica Tulpan de la Vier Pfoten.
În Europa există încă sute de circuri ambulante care se plimbă din oraş în oraş, transportând în condiţii chinuitoare, pe distanţe de sute de kilometri, o „recuzită” vie compusă din animale sălbatice care nu pot trăi normal decât în natură. Habitatul unui leu, spre exemplu, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 400 de km2, echivalentă cu dublul suprafeţei oraşului Bucuresti. În circuri, Regele Animalelor are la dispoziţie maximum 12 metri pătraţi, iar instinctele sale de vânătoare şi alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive.
În prezent, nu există o interdicţie la nivel european, însă unele ţări, precum Austria, Grecia şi Bulgaria au interzis total această practică, iar altele au impus o listă restrictivă a animalelor care pot fi dresate în circuri. Marţi, guvernul de la Londra a anunţat că, de la 1 ianuarie 2015, folosirea animalelor în circuri va fi complet interzisă pe teritoriul britanic. România nu deţine nici măcar o reglementare specifică pentru bunăstarea animalelor din circuri.
„Este foarte greu să schimbi ceva ce s-a imprimat într-o mentalitate în care bunăstarea şi protecţia animalelor sunt încă nişte cuvinte fără conţinut. Aşa că, înainte de a ne lasă fascinaţi de luminile circului şi spectaculoasele dresuri de lei, elefanţi sau tigrii ar fi bine să conştientizăm că locul animalelor sălbatice este în sălbăticie. Este primul pas prin care acestea îşi pot redobândi respectul pe care îl merită”, mai spune Veronica Tulpan.
Vier Pfoten va organiza anul acesta mai multe evenimente şi acţiuni de protest care vor viza circurile, pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor de deţinere, transport şi dresaj la care sunt supuse animalele sălbatice.
Românii care doresc să ceară Parlamentului interzicerea prin lege a folosirii animalelor sălbatice în circuri sunt invitaţi să se alăture miilor de concetăţeni care au semnat deja Cartonaşul Roşu lansat de Vier Pfoten: www.stop-it.ro.