„Nu există cuvinte pentru a exprima dezamăgirea legată de această atitudine demnă de Epoca de piatră. În această fază putem renunţa la visul că Preşedintele va refuza semnarea legii, chiar el fiind cel care a cerut naţiunii să susțină varianta uciderii. Trebuie să îndemnăm primarii şi medicii veterinari să se folosească de puterea lor decizională pentru a nu aplica uciderea în masă. Facem totodată apel către toți cei care au posibilitatea şi cărora le pasă să salveze cât mai mulţi câini de pe străzi prin adopţie”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii, Vier Pfoten International.
Fundaţia transmite că decizia Curţii nu respectă spiritul recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Organizaţiei Internaţionale Pentru Sănătatea Animalelor (OIE), şi se află în contradicţie cu propria sa poziţie de acum aproape doi ani: „Soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân poate fi aplicată DOAR în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen”(Decizia nr.1/11 ianuarie 2012 a CCR).
„Este un lucru bine cunoscut ca guvernul a refuzat orice cooperare cu organizaţiile non-guvernamentale pentru a rezolva problema printr-un plan de acţiune la nivel naţional, dar şi că majoritatea primăriilor au ignorat soluţia pe termen lung pentru problema câinilor fără stăpân. Dimpotrivă: avem condiţii foarte proaste în adăposturile publice, animale neglijate şi suferinde, campanii publice de adopţie inexistente, o utilizare cel puţin discutabila a bugetelor alocate pentru această problemă şi un refuz sistematic al cooperării cu ONG-urile. Nu este de mirare că multe adăposturi sunt în prezent puse sub investigaţie pentru nereguli. Ne vine greu să credem că cel mai înalt for juridic a României îndrăzneşte să ignore nu numai dorinţa exprimată foarte clar de cetăţeni din întreaga Europă, dar mai ales tratatele internaţionale şi apelul instituţiilor europene, care au cerut României să dea dovadă de rațiune şi de o abordare umană a problemei câinilor fără stăpân”, a mai spus Păun după pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale.
Vier Pfoten subliniază şi cu această ocazie faptul că problema câinilor fără stăpân poate fi rezolvată prin strategii pe termen lung, inclusiv printr-un pachet de măsuri bazat pe controlul sistematic al reproducţiei. Acest lucru este posibil prin unirea forţelor cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu medicii veterinari. Soluţiile de rezolvare „peste noapte” nu pot fi luate în calcul. Eutanasia, ca termen definit de profesie, este un act medical menit să pună capăt suferinţelor unui animal bolnav incurabil. Acesta contrazice măsura de ucidere în masă a unor animale sănătoase, ilegală în majoritatea ţărilor europene. Tocmai de aceea organizaţia noastră susţine rezistența medicilor veterinari împotriva uciderii în masă a câinilor.
Vier Pfoten susţine principiul deţinerii responsabile a animalelor. Aceasta implica lansarea unui program guvernamental la nivel naţional, o campanie integrată de informare şi educare a cetăţenilor, promovând programe de adopţie, sterilizare sistematică a populaţiei canine, identificare prin microcipare, înregistrare obligatorie şi mai ales de pedepsire a abandonului, ca act de cruzime. „Rămânem în continuare deschişi la colaborarea cu primarii care doresc să rezolve situaţia câinilor fără stăpân într-un mod eficient şi uman”, a mai spus Gabriel Păun.