Pe 23 februarie 2014, Viktor Ianukovici împreună cu personalul serviciilor secrete ucrainene şi reprezentanţi ai Federaţiei Ruse au transportat ilegal cel puţin 20 de persoane peste graniţa oraşului ucrainean Urzuf (regiunea Doneţk) în Anapa, Rusia, se arată în comunicatul instanţei ucrainene.
Comandantul NATO în România, despre cel mai negru scenariu: Trebuie să fim pregătiţi chiar de atac chimic sau nuclear
În prezent, domiciliul actual al fostului preşedinte Ianukovici este incert. În martie, agenţia de ştiri ucraineană Ukrinform afirma, citând mai multe articole din presă, că Ianukovici s-ar afla în capitala belorusă Minsk. Au existat, de asemenea informații potrivit cărora Ianukovici s-ar ascunde în regiunea rusă Rostov pe Don, situată la frontiera cu Ucraina. În toţi aceşti an, fostul preşedinte a ieşit foarte rar în public, nota portalul RBC.ua.
Reamintim că Viktor Ianukovici a ocupat funcţia de preşedinte al Ucrainei în perioada 2010-2014, când a fost demis în timpul protestelor sângeroase cunoscute drept Euromaidan.
Norul de fum cu particule radioactive de la Cernobîl se deplasează spre Marea Neagră
Protestele pro-europene din Ucraina numite și EuroMaidan au început în noaptea de 21 noiembrie 2013, când cetățenii ucraineni au început să protesteze spontan în Kiev în semn de răspuns la decizia guvernului ucrainean de la acea vreme de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb cu aceasta. Acestea au fost începute, inițial, de către studenți la care, în scurt timp, li s-au alăturat partidele din opoziție și alte grupări pro-europene.
Mișcarea Euromaidan a luat proporții după represiunea de la Kiev, din noaptea de 30 noiembrie.
Parchetul ucrainean cere închisoare pe viață pentru soldatul rus de 21 de ani, acuzat că a ucis un civil. Declarațiile cutremurătoare ale văduvei
Parchetul ucrainean a cerut joi, 19 mai, închisoare pe viaţă pentru soldatul rus Vadim Şişimarin, la primul proces pentru crimă de război care se desfăşoară în țară după invazia Moscovei.
În timpul procesului, tânărul sergent de 21 de ani i-a cerut iertare văduvei bărbatului de 62 de ani pe care l-a împușcat mortal pe 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.
Acuzatul, care a recunoscut faptele şi a declarat că a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la rechizitoriu. Audierile de joi au fost suspendate şi vor fi reluate vineri cu pledoaria avocatului său.
În ziua crimei, Vadim Şişimarin se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, el a furat o maşină împreună cu alţi patru soldaţi.
”În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a continuat Şişimarin. Potrivit lui, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vadim Şişimarin a susţinut că a refuzat iniţial.
Însă un alt militar a insistat, potrivit lui: ”El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.
Presat de procuror, fostul soldat a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele.
Declarațiile văduvei
Drama a avut loc la doi paşi de locuinţa lui Oleksandr Şelipov, iar soţia lui a fost martoră. Când a ieşit din casă, ea l-a descoperit pe soţul său cu capul însângerat. ”Am început să strig foarte tare”, a povestit ea la proces. Vocea ei, fermă până atunci, s-a frânt atunci când şi-a descris soţul. ”El era protectorul meu. Era foarte bun, toţi vecinii îl respectau”, a povestit ea.