De asemenea, șeful executivului de la Budapesta a susținut că Ungaria este țara europeană care a primit cei mai mulți imigranți ilegali, invocând cifra de 50.000 de noi refugiați de la începutul acestui an, deși statisticile europene arată că cei mai mulți imigranți au ajuns în alte state, cum ar fi Italia sau Grecia.
‘Aparțin unei școli care spune că dacă o problemă este complicată, ea trebuie rezolvată în cel mai simplu mod cu putință. Așadar, am decis să apelăm la cea mai simplă modalitate’, a explicat el hotărârea de a ridica pe toată lungimea graniței cu Serbia (circa 175 de kilometri) un gard de sârmă ghimpată înalt de 4 metri, potrivit Agerpres.
De asemenea, atunci când Ungaria a fost primită în spațiul Schengen, ea s-a angajat să protejeze frontiera acestui spațiu de liberă circulație, și poate să se achite singură de această sarcină, a adăugat Orban. El a argumentat în plus că imigrația ilegală este o infracțiune, iar țara sa nu va tolera perpetuarea unei astfel de situații.
La summitul Grupului de la Vișegrad (Slovacia, Cehia, Ungaria și Polonia) a fost invitat și președintele francez Francois Hollande. Cu acest prilej, toți cei cinci șefi de stat s-au pronunțat împotriva propunerii Comisiei Europene de a redistribui prin cote obligatorii între statele UE imigranții ilegali veniți din Africa și Orientul Mijlociu.