Viktor Orban blochează aderarea Suediei la NATO. Premierul ungar a declarat, marți, la Forumul Economic din Qatar, că relaţiile dintre Ungaria şi Suedia trebuie să se îmbunătăţească înainte de a fi aprobată candidatura statului nordic pentru aderarea la NATO.
„Relaţiile politice dintre Ungaria şi Suedia sunt îngrozitor de rele. Nu vrem să importăm conflicte în NATO”, a declarat Viktor Orban.
Anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia şi Finlanda au cerut să aderarea la NATO. În timp ce Finlanda a aderat deja la alianţa militară occidentală, cererea Suediei a fost blocată de către Turcia şi Ungaria. Budapesta și-a motivat decizia invocând nemulţumiri legate de criticile suedeze la adresa bilanţului lui Viktor Orban în ceea ce priveşte democraţia şi statul de drept.
În aceste momente, nu a fost stabilită încă o dată la care parlamentul ungar să voteze asupra ratificării candidaturii Suediei la NATO, însă aceasta trebuie să fie ratificată de toţi membrii instituției.
La summitul anual al NATO care va avea loc în luna iulie, la Vilnius, se aşteaptă decizii importante, iar liderii alianţei şi-au exprimat dorința ca Suedia să facă parte până atunci din organizaţia militară.
Săptămâna aceasta, Viktor Orban efectuează o vizită de lucru în Qatar, cu care guvernul său a început anul trecut mai multe negocieri privind cumpărarea de gaz lichefiat, în condiţiile în care Ungaria este puternic dependentă de importurile energetice din Rusia. Premierul Viktor Orban a declarat marţi că negocierile sunt încă în desfăşurare.
Mai mult, oficialul de la Budapesta a subliniat că guvernul de la Doha ar fi interesat să investească în aeroportul din Budapesta.
Decizia lui Viktor Orban de a bloca aderarea Suediei la NATO este o altă dovadă că premierul ungar îi face agenda lui Vladimir Putin care a amenințat prin trompetele sale că Rusia îşi va consolida capacitatea militară în regiunile sale vestică şi nord-vestică drept răspuns la aderarea Finlandei la NATO.
”Ne vom consolida potenţialul militar în vest şi în nord-vest”, adică la frontierele cu Europa de Est şi Finlanda, a indicat Gruşko.
”În caz de desfăşurare de forţe şi resurse ale altor membre ale NATO în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura de o manieră fiabilă securitatea militară a Rusiei”, a adăugat demnitarul rus.
Noua doctrină diplomatică a Federaţiei Ruse, prezentată săptămâna trecută, desemnează Occidentul drept o ”ameninţare existenţială” pe care Moscova trebuie să o combată.
Anul trecut, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a afirmase că Rusia va adopta ”contramăsuri adecvate” şi că va forma 12 unităţi şi divizii în districtul său militar de vest.