Înaintea summitului, liderii țărilor din Grupul de la Vișegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia) au căzut de acord că granițele trebuie să fie protejate, iar toți imigranții ilegali veniți trebuie să fie expulzați.
Șeful executivului de la Budapesta a menționat că Ungaria și-a închis granițele pentru imigranți, dar Grecia este incapabilă să le închidă, iar Italia nu poate sau nu vrea să facă același lucru. ”Situația din Italia este dramatică. Ungaria ar fi capabilă să stopeze o nouă criză a migranților dacă ar exista una”, a insistat Orban.
Citeşte şi Viktor Orban: Anul 2017 va fi un an al revoltei
El a menționat că Bruxellesul ar putea ajuta prin schimbarea regulii ‘nerealiste’ conform căreia solicitanții de azil respinși care cer o soluționare legală nu pot fi ținuți în arest”, a adăugat prim-ministrul ungar.
Viktor Orban, care de doi ani și-a amplificat campania cu accente xenofobe împotriva imigrației extraeuropene, refuză să primească cei 2.300 de solicitanți de azil prevăzuți de acordul european privind repartiția în UE a 160.000 de solicitanți de azil adoptat de cele 28 de state membre în toamna anului trecut.