Viktor Orban, despre Marcel Ciolacu: „E al 20-lea premier român de când sunt prim-ministru. Poate la a 20-a încercare ne iese”

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire informală cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul vizitei private pe care acesta o efectuează în România, a anunţat Executivul miercuri.
Irina Dumitrescu
22 iul. 2023, 12:09
Viktor Orban, despre Marcel Ciolacu:

Premierul Ungariei Viktor Orban a vorbit sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, despre faptul că România are un nou premier, ceea ce înseamnă „o nouă şansă”, remarcând că, de când este prim-ministru, Marcel Ciolacu este al 20-lea premier român.
„România are un premier nou. La mulți ani, să fie sănătos! Un premier, o nouă şansă. E al 20-lea premier român de când sunt prim-ministru. Poate la a 20-a încercare ne iese”, a declarat Viktor Orban.

Întâlnire istorică între Marcel Ciolacu şi premierul Ungariei Viktor Orban: „Este începutul unei frumoase prietenii”

La sosirea în România, pentru a participa la Universitatea de vară de la Tişnad, Viktor Orban s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire informală cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul vizitei private pe care acesta o efectuează în România, a anunţat Executivul miercuri.

Premierul Ciolacu a salutat susţinerea manifestată de guvernul ungar pentru eforturile României de aderare la Spaţiul Schengen şi a exprimat speranţa că Ungaria va continua să fie un aliat al ţării noastre în această privinţă.

Ulterior, Orban a scris pe pagina sa de Facebook că este începutul unei frumoase prietenii. „Întâlnire cu premierul român Ion-Marcel Ciolacu. Acesta este începutul unei frumoase prietenii”, a scris pe Facebook prim-ministrul maghiar.

Orban: MAE român mi-a transmis ce pot şi ce nu pot să spun / Ungaria susţine aderarea României la Spaţiul Schengen

Premierul ungar Viktor Orban a afoirmat sâmbătă, la începutul discursului rostit la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, care are loc la Tuşnad, că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda. El a amintit şi de susţinerea Ungariei pentru adrearea României la Spaţiul Schengen.

Conform unei traduceri neoficiale difuzată de Antena 3, Viktor Orban a început prin a spune că în lupta pentru creştinismul în Europa, va fi nevoie de ortodoxia română şi a urat bun venit publicului român prezent la adunare.

El a susţinut că a primit un  document de la MAE român în care i se spune ce subiecte poate aborda şi despre ce subiecte să nu vorbească.

Orban a afirmat că printre recomandări se află şi aceea de a nu vorbi despre lucrurile care pot aduce atingere sensibilităţilor romaneşti, cum ar fi simbolurile naţionale.

Un alt subiect considerat sensibil este reprezentat de drepturile colective ale minorităţilor.

FOTO | „Cascadorii Râsului” sub ochii lui Viktor Orban, la Sfântu Gheorghe. Trei oameni n-au reușit să urce jucătorul accidentat în ambulanță

Şeful Executivului de la Budapesta a mai afirmat că i s-a transmis să vorbească despre ”unităţi teritorial-administrative inexistente în România”, interpretând că recomandarea se referă la Ardeal şi la Ţinutul Secuiesc.

O altă temă sensibilă este cea a valorilor occidentale, legat de care Viktor Orban susţine că i s-ar fi spus să nu le pună într-o lumină proastă.

Totodată, o altă solicitare a fost evitarea discursurilor xenofobe referitoare la migraţie.

El a amintit că ambiţia naţională cea mai mare a României este aderarea la Schengen şi că aceasta este susţinută de Ungaria, care ar urma să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a lui 2024.

Viktor Orban: Deschiderea către Est e importantă; avem nevoie de o economie mondială, nu de o UE închistată

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară Tusvanyos de la Băile Tuşnad, că deschiderea către Est este importantă, pentru că e nevoie de „o economie mondială, nu de o Uniune Europeană închisă şi închistată”.

Potrivit oficialului de la Budapesta, Ungaria a luat act de faptul că puterea mondială este împărţită acum între doi poli, respectiv China şi Statele Unite, drept urmare îşi configurează politica şi economia pe aceste coordonate.

Orban a menţionat că cele mai dese investiţii făcute în ultimii ani în Ungaria au provenit din Coreea de Sud, China şi Japonia.

„Deci, noi suntem deja pe harta acestei pieţe mondiale (…) De 33 de ani, de când s-a năruit întregul sistem economic comunist, facem flotări ca economia naţională ungară să se menţină pe poziţie pe piaţa mondială. Acum, în sfârşit suntem în stare, avem investiţii incomensurabil de mari în Ungaria şi tehnologie modernă. Suntem deja competitivi oriunde în lume, dar nouă ne trebuie o piaţă mondială, o economie mondială, nu o Uniune Europeană închisă, închistată, unde să devenim iarăşi actori în periferie. Noi vrem investiţii, vrem profit, vrem consolidarea puterii, deci deschiderea către Est este importantă. Noi am luat act de faptul că pe cer sunt două bucăţi de soare şi, în conformitate, cu această realitate, aşa ne configurăm politica şi economia”, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Acesta a opinat că s-a „reîntors” la putere China, cu o civilizaţie de 5.000 de ani şi o populaţie de 1,4 miliarde de oameni, devenind un „aparat gigant de producţie”, cu mult mai puternică decât celelalte ţări, în comparaţie cu SUA a cărei „dominaţie în economia globală” scade.

„Medalia de aur în această competiţie deja s-a decernat. Chinezii au reuşit să câştige acest concurs (…) Adevărul e că nu există câştigători şi perdanţi pe vecie”, a menţionat Orban.

Premierul Ungariei a mai spus că Uniunea Europeană este „anxioasă şi se simte încolţită” şi are şi motive să se simtă aşa, deoarece este percepută ca fiind „slabă şi bogată”.

„Are motive bune să se simtă aşa, pentru că Uniunea este de aproximativ 400 milioane de oameni, încă vreo 400 de milioane de oameni, dacă luăm şi lumea occidentală de peste Ocean şi, pe de altă parte, avem şapte miliarde. Şi Europa, Uniunea Europeană, se vede foarte bine: este o Uniune bogată şi slabă, care vede în jurul său o lume plină de anxietăţi, de temeri, de o dezvoltare brutală şi de un consum fără precedent, de milioane care vor să vină către Europa, vede aceste valuri de oameni care numără milioane şi val pe care dacă nu-l putem prinde atunci va trece de partea europeană a Mării Mediterane (…) Aceasta este realitatea. Astăzi, această temere, acest sentiment de încolţire, face ca Uniunea noastră Europeană să se direcţioneze în direcţia închistării. Arată ca un campion de box, care îşi arată centurile, dar nu mai vrea să intre în ring. De aici, se va naşte o închistare şi ne vom închide într-un ghetou cultural, economic şi aşa mai departe. Există şi o formulă pentru această situaţie, această formulă se numeşte ‘decupling’, adică decuplare sau ‘de-risking’, adică reducerea riscurilor”, a spus premierul ungar.

În opinia sa, încercarea de decuplare a Rusiei de economia europeană nu va afecta această ţară, deoarece „Rusia nu poate fi decuplată de celelalte colţuri ale lumii, pentru că materiile prime din Rusia vor fi achiziţionate de alţii”.

Viktor Orban a adăugat că marile firme europene nu vor să se decupleze de Rusia şi nu vor „nici măcar să mai iasă din Rusia”, catalogând „atacul” lansat de ucraineni împotriva Băncii OTP ca fiind „hungarofob”.

„Am citit câteva statistici: 1.400 de firme occidentale mari au ieşit în proporţie de 8,5 % din Rusia, industria farmaceutică a rămas peste 80% în Rusia, industria minieră – peste 70% a rămas în Rusia, firmele energetice peste 70% şi firmele de producţie – 70 şi ceva la sută au rămas în Rusia. Şi nu veţi ghici niciodată: anul trecut, în 2022, firmele occidentale rămase au plătit către bugetul de stat rusesc 3,5 miliarde de dolari. Deci, privind de aici, acel atac lansat de ucraineni împotriva OTP-ului ungar nu este altceva decât o manifestare a hungarofobiei, motiv pentru care trebuie să şi respingem”, a mai declarat Orban, la cea de-a 32 ediţie a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Zodiile care vor renaște de Înviere. Cinci nativi intră sub protecție de la Dumnezeu
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România toată. Anunțul care răstoarnă totul: Îi așteaptă la cotitură
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Români sancționați de CNA. Postări șterse de pe rețelele de socializare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță s-a stins. A lăsat în urmă o moștenire artistică greu de egalat. Va rămâne în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Răsturnare de situație la prezidențiale. Instanța a decis în războiul dintre Elena Lasconi și Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți