Premierul de la Budapesta este incomod pentru liderii de la Bruxelles și de la Strasbourg, care critică Guvernul Fidesz ori de câte ori au ocazia. Astfel, în ultimele săptămâni, liderii europeni au adoptat diverse măsuri simbolice sau perfect aplicabile pentru a determina conservatorii maghiari să accepte directivele Ursulei von der Leyen.
În această săptămână, 81% dintre deputaţii prezenţi la vot, la Parlamentul European, au hotărât că Ungaria a devenit „un regim hibrid al autocraţiei electorale”. Europarlamentarii au stabilit că în Ungaria, democrația s-a degradat la un nivel fără precedent, iar drepturile fundamentale și statul de drept au fost călcate în picioare, o retorică binecunoscută pentru Ursula von der Leyen, care a impus o serie de restricții cel puțin controversate, pe fondul crizelor COVID, energetice, climatice etc.
Votul nu are niciun efect practic, dar birocrații de la Bruxelles și-au dorit să pună presiune asupra instituțiilor UE, de a nu rambursa miliarde de euro în numerar UE Ungariei, bani reţinuţi „din cauza îngrijorărilor legate de corupţie”.
În replică, Viktor Orban a declarat că cele mai recente decizii de la nivelul Uniunii Europene deja au devenit monotone pentru Budapesta.
„În ceea ce privește decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem pentru că este o glumă plictisitoare. Ei (legislatorii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție”, a declarat Orban, după întâlnirea cu președintele naționalist al Serbiei, Aleksandar Vucic.
Pe marginea acestui subiect a comentat și ministrul de Externe – vezi AICI reacția. În plus, nu doar Ungaria a fost acuzată de derapaje „antidemocratice”, ci și Polonia.
La alegerile parlamentare din aprilie 2022, Partidul Fidesz a câștigat alegerile într-o manieră categorică. 54% au obținut naționaliștii lui Viktor Orban. Opoziția a încercat o strategie disperată în speranța că vor detrona de la putere Fidesz, însă cele 9 partide care au format alianța „Opoziția Unită” au reușit să obțină doar 36%.
Viktor Orban este la putere din 2010 în Ungaria.