Viktor Orban: „Serbia ar trebui să adere la UE, Ucraina să fie un tampon între Occident şi Rusia”

UE "va pierde” Serbia in favoarea Chinei daca nu va permite aderarea rapida a acestei tari la blocul comunitar si ar trebui sa faca acest lucru inainte de admiterea Ucrainei, a declarat premierul ungar Viktor Orban, relateaza Politico.
Filip Stan
12 feb. 2024, 11:02
Viktor Orban:

UE „va pierde” Serbia în favoarea Chinei, a declarat premierul ungar Viktor Orbán într-un amplu interviu care va fi publicat în cursul acestei săptămâni, transmite POLITICO. De asemenea, premierul maghiar, cunoscut pentru relația apropiată cu Moscova, a mai spus că „europenii nu sunt suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios”.

„Trebuie să finalizăm vechiul proces de extindere înainte de a începe noua extindere cu Ucraina. Dacă nu integrăm Serbia cât mai repede posibil, o vom pierde”, a declarat Orbán într-o discuție cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel pentru European Voices, o publicație Die Presse. El a mai spus că Ucraina ar trebui să fie un stat tampon, neutru, între Occident și Rusia.

Serbia și-a înaintat cererea de aderare la UE în 2009, dar candidatura sa a fost blocată pe fondul îngrijorărilor legate de regresul său democratic și de legăturile strânse cu Rusia și China.

„Serbia are alte opțiuni. Tocmai a încheiat un acord de liber schimb cu China”, a declarat Orbán, referindu-se la un tratat semnat în octombrie anul trecut cu cel de-al doilea partener comercial al Belgradului, după UE.

Orbán a respins, de asemenea, perspectivele Kievului de a se putea apăra de atacurile Rusiei și de a adera la UE, susținând că singura modalitate de supraviețuire a Ucrainei este ca țara să fie „o zonă tampon între Rusia și Occident”.

„Dacă nu funcționează, Ucraina va continua să piardă teritorii. Rusia va distruge Ucraina din nou și din nou, și din nou, și din nou. Rusia nu va accepta vreodată să aibă la granițele sale un membru al UE și NATO asemenea Ucrainei, niciodată”, a întărit el.

Orbán a adăugat că Rusia nu ia în serios Europa pentru că blocul comunitar este prea slab din punct de vedere militar.

„Noi, europenii, nu suntem suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios. Acesta este un joc de putere. Acesta este un război”, a mai declarat Orbán.

Tragedia din Serbia s-ar putea petrece și în România, la indigo, avertizează rectorul Univ. Babeș-Bolyai: „Societățile democratice sunt bolnave / În marile țări la care ne raportăm sunt lucruri care ne-au îngrozit”
Ursula von der Leyen, în 2023: Aderarea Serbiei la UE numai după normalizarea relațiilor cu Kosovo

Uniunea Europeană se așteaptă ca Serbia să adere în viitor, dar Belgradul și Priștina trebuie să își normalizeze relațiile, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale oficiale în Serbia. „Extinderea este în fruntea agendei UE. Acesta este un moment al tulburărilor globale. Trebuie să întărim unitatea și securitatea continentului. Vrem ca Serbia să adere la UE. Serbia este deja una dintre cele mai avansate țări pe calea către UE”, a spus ea, relatează EURACTIV Serbia.

Cu toate acestea, Von der Leyen a subliniat necesitatea normalizării relațiilor cu Priștina. „Este crucial ca cele două părți să se îndrepte una spre cealaltă și să se străduiască pentru o normalizare a relațiilor. Prișstina trebuie să elaboreze legea ZSO (Comunitatea/Asociația Municipalităților cu Majoritate Sârbă), iar Serbia trebuie să implementeze acordurile existente și să nu piardă timpul”, a spus ea.

Întrebată despre declarația de recunoaștere „de facto” pe care a făcut-o la Priștina, ea a spus că este vorba despre implementarea Acordului de la Ohrid.

„Implică recunoașterea de către Serbia a anumitor documente. Aceasta este o condiție prealabilă necesară pentru calea europeană. Procesul de aderare se bazează pe merit, unele țări progresează rapid, altele mai lent și credem că este corect ca un astfel de proces să se bazeze pe merit”, a adăugat ea.

După recenta întâlnire de la Bruxelles, Vucici a spus audienței sârbe că nu va recunoaște Kosovo nici direct, nici indirect, ceea ce contrazice procesul de dialog în curs.

„Dacă deschidem piața internă a Uniunii Europene și avem o piață regională comună pentru Balcanii de Vest, avem nevoie de reguli egale și pentru asta sunt necesare reforme”, a spus ea, adăugând că UE va veni cu investiții dacă reformele vor fi implementate.

„Pentru Serbia, de exemplu, acest lucru ar însemna îmbunătățirea mediului de afaceri, revizuirea sectorului energetic în care activăm deja, concentrarea pe educație și formarea oamenilor pentru locuri de muncă viitoare. Acestea sunt doar câteva dintre domeniile în care am putea investi și pe care le-am putea reforma împreună”, a adăugat ea.

Reacţie controversată în presa din Ungaria după decizia UEFA în cazul mesajului „Kosove e Serbia”. Ce au scris maghiarii despre Transilvania
După discuție, președintele Aleksandar Vucici a spus că subiectele de discuție au fost foarte importante, deoarece se referă la investiții și probleme politice. Potrivit acestuia, Serbia își va îndeplini obligațiile și este clar ce nu poate face în contradicție cu Constituția.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ceaiul recomandat de Lidia Fecioru pentru a elimina metalele grele din corp: “Spală foarte bine, scoate toate reziduurile”
Capital.ro
Călin Georgescu are INTERZIS! A comis o greșeală fatală: Să stea binișor în banca lui
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Ucraina îl spulberă pe Călin Georgescu. Nimeni nu-l mai poate salva
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Romania a pierdut o mare stea. A fost cea mai iubită prezentatoare. A încântat o țară întreagă vreme de trei decenii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Boicot al consumatorilor împotriva majorării prețurilor: comercianții din Croația înregistrează scăderi drastice ale vânzărilor
MediaFlux
BANI la buget. Soluția GĂSITĂ de Guvern, de care românii POT PROFITA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte