Premierul Ungariei menține prețurile plafonate la carburanți și la alimentele de bază. În opinia lui Viktor Orban, conflictul militar din Ucraina nu se va încheia prea curând, deci executivul de la Budapesta trebuie să protejeze în continuare cetățenii, a transmis oficialul Fidesz.
Încă din luna noiembrie Viktor Orban a anunțat că prețurile la motorină și benzină nu pot depăși 490 de forinți, adică 1,29 de dolari pentru un litru în stațiile de alimentare. În plus, în februarie au fost plafonate tarifele pentru alimentele de bază. Aceste măsuri ar urma să expire luna viitoare, însă cel mai probabil, Guvernul Fidesz le va prelungi, în contextul războiului din Ucraina.
„Există o probabilitate ridicată ca războiul să se prelungească şi anul 2023 să fie de asemenea plin de incertitudini şi dificultăţi. Omenirea suferă de pe urma războiului şi a consecinţelor sale economice”, a declarat Viktor Orban, vineri.
„Fără măsurile de plafonare a preţurilor la benzină şi motorină la 480 forinţi (1,29 dolari) pe litru, preţurile pe piaţă ar fi fost de aproximativ 700 – 900 forinţi”, a completat premierul.
Plafonările guvernului de la Budapesta au fost binevenite în rândul cetățenilor din Ungaria. În România, inflația din mai raportată de INS a ajuns la aproape 15%. Prețurile carburanților în țara noastră au crescut cu 100% în ultimul an, polițele RCA cu până la 300%, cartofii și uleiul cu aproximativ 50%, iar pâinea cu aproape 30%.
Măsurile guvernului de la Budapesta nu au fost pe placul UE, care a amenințat sancțiuni – amenzi și acțiuni în justiție împotriva Ungariei, potrivit comisarului european pentru piață internă, Thierry Breton.
În ciuda amenințărilor, Viktor Orban este hotărât să rămână ferm, pe poziție.
„Totul depinde de război. Dacă există război, atunci există inflaţia provocată de război. Dacă există pace, atunci putem elimina măsurile mai rapid. Dacă există război, nu putem sau putem să o facem extrem de lent”, a declarat Orban.
Potrivit politicianului maghiar, fără plafonarea prețurilor inflația în Ungaria ar fi ajuns în luna mai de la 10% la 15%-16%. În plus, Orban a adăugat că embargoul UE asupra importurilor de gaze ruseşti ar distruge economia europeană, deja afectată de majorarea inflaţiei, în urma preţurilor explozive la energie.