Da, vin banii de la UE! Cu o condiție însă: plata va fi realizată în funcție de rezultate, nu de cheltuielile efectuate.
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, s-a întâlnit cu comisarul european pentru drepturi sociale, competențe și locuri de muncă de calitate, Roxana Mînzatu, aflată la prima vizită oficială în România în această calitate.
Potrivit Ministerului Muncii, în cadrul întâlnirii au fost înmânate deciziile de punere în aplicare ale Comisiei Europene pentru două programe strategice.
Primul este Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, care are un buget de 815 milioane euro și vizează dezvoltarea de servicii comunitare integrate în 2.000 de comunități rurale, facilitând accesul persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate.
Al doilea program, Educație și Ocupare 2021-2027, prin proiectul SMART SPO, în valoare de 183 milioane euro, urmărește modernizarea serviciilor publice de ocupare, pentru a răspunde mai bine nevoilor actuale ale pieței muncii.
Ministerul Muncii subliniază că ambele proiecte vor fi derulate pe baza principiului ”financing not linked to costs”. Asta înseamnă că banii de la UE vor fi plătiți în funcție de rezultate, nu de cheltuielile efectuate. Acest model va asigura o utilizare eficientă a fondurilor europene, orientată spre impact concret în viața cetățenilor, mai spune sursa citată.
”Ne dorim ca fiecare euro investit să aducă un rezultat real pentru oameni. Este o premieră pentru România și un pas important spre creșterea calității serviciilor sociale și de ocupare”, a spune ministrul Bucura-Oprescu.
În acest context, ministrul Muncii a solicitat sprijin pentru:
Comisarul european Roxana Mînzatu a prezentat prioritățile strategice ale Comisiei Europene, cu accent pe ocuparea și mobilitatea forței de muncă, în special pentru tineri și grupuri vulnerabile, Pilonul European al Drepturilor Sociale, formarea profesională a adulților pe tot parcursul vieții, scăderea gradului de sărăcie pentru copii și creșterea gradului de incluziune.