Vin direct la tine acasă, schimbare radicală pentru milioane de români. Facturile noi sunt aşteptate în aprilie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat vineri noi reglementări ce sporesc drepturile clienţilor finali şi simplifică informaţiile din factura de gaze naturale, fiind stabilite informaţiile care trebuie incluse obligatoriu de către furnizor în factură.
Filip Stan
20 mart. 2023, 10:46
Vin direct la tine acasă, schimbare radicală pentru milioane de români. Facturile noi sunt aşteptate în aprilie
Milioane de oameni s-au trezit cu facturi uriașe la întreținere

Se schimbă toate facturile de energie electrică. Noile reglementări aprobate de ANRE vin în sprijinul clienților finali casnici de energie electrică.

În vederea armonizării cadrului de reglementare existent cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi în raport cu recentul Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 5/2023, a fost aprobat, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare al ANRE, Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.

VOUCHERE FACTURI 2023. Marcel Boloş: Haos total, doar 500 de mii de familii şi-au plătit facturile, deşi au fost distribuite carduri pentru 2 milioane de locuinţe
Ca urmare a noilor prevederi aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toţi clienţii casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta modelul de factură prevăzut în anexa la Ordin.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

  1. date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului,
  2. data de încetare a contractului,
  3. dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată,
  4. perioada de facturare,
  5. cantitatea totală de energie electrică facturată,
  6. preţul final facturat,
  7. valoarea totală de plată,
  8. data scadentă a plăţii,
  9. tva

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

facturi cu probleme în decembrie

Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.

De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca:

– în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Alte clauze ce au fost introduse în Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:

1.  perioada de facturare este de 1 lună,

2. intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni,

3. regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.

După modelul facturilor la energie electrică și cele pentru gaze vor fi mai ușor de citit. Din luna aprilie prima pagină a facturii va avea mai puține date. Mai mult în lunile în care distribuitorii întârzie cu trimiterea înștiințărilor clienții vor putea să plătească în rate. Noile reguli au fost stabilite de ANRE pentru toți furnizorii de gaze.

Din luna aprilie, facturile pentru gaze vor arăta diferit. Pe prima pagină se vor regăsi date despre furnizor și despre client, informații despre contract, numărul facturii și data la care a fost emisă, cantitatea de gaze facturată și perioadă, termenul până la care trebuie plătită și, dacă este cazul, restanțele.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: ”Sunt consumatori care vor o factură simplă și doar informații minimale, dar sunt și consumatori care sunt interesați de detalii – cât e tariful de transport, cât e tariful de distribuție, cât e prețul unitar al gazelor sau al energiei electrice. Trebuie comunicate, dar pe pag doi sau în anexe„.

Spre deosebire de facturile la energie, cele de la gaze nu au avut până acum întârzieri. Dacă apar astfel de situații, clienții vor avea evidențiate diferit sumele cu plata eșalonată și cu datoria totală.

Toate facturile la energie din România se schimbă de la 1 aprilie! Nouă milioane de români sunt vizaţi direct de ordinul ANRE
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: ”În momentul în care un furnizor emite o factură care conține o perioadă mai mare de o lună. În acel moment furnizorul trebuie să ofere clientului și plata eșalonată. Să lase clientului decizia dacă dorește să plătească întreaga valoare a facturii sau eșalonat”.

De exemplu, dacă în luna iunie vin facturile pentru aprilie și mai, furnizorul este obligat să treacă pe factura suma totală și, separat, restanța eșalonată în două rate. Clienții care vor opta pentru plata în rate nu vor acumula penalizări. Și nu vor plăti în plus nici cei care au nedumeriri legate de sumele datorate și cer explicații – furnizorii nu pot aplica penalizări până nu le răspund şi clarifica situaţia.

Plată eșalonată pentru facturile la gaze, pentru clienții vulnerabili

ANRE a introdus totodată prevederi referitoare la măsurile suplimentare de protecţie şi pentru clienţii vulnerabili, prin acordarea unei facilităţi privind eşalonarea la plată a facturii, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Şi tot ca o măsură suplimentară de protecţie a clienţilor finali, ANRE a detaliat modalităţile de soluţionare de către furnizor a plângerilor clientului final privind facturarea, acesta nefiind obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii.

În cadrul şedinţei Comitetului de reglementare din data de 16.03.2023 am aprobat Ordinul nr. 14/2023 pentru modificarea şi completarea unor Ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi de abrogare a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 96/2015 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, cu modificările şi completările ulterioare, care aduce îmbunătăţiri cadrului de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale la locurile de consum ale clienţilor finali. Ca urmare a noilor prevederi aprobate, am detaliat informaţiile minime pe care trebuie să le cuprindă o ofertă-tip de furnizare a gazelor naturale şi un contract de furnizare a gazelor naturale, inclusiv detalierea componentelor preţului final, şi am simplificat conţinutul minim al tuturor facturilor de gaze naturale, fiind prevăzute informaţiile obligatorii a fi incluse de către furnizor în acestea”, arată ANRE.

 

DailyBusiness
Se virează banii în conturi. Elevii vor primi 300 de lei de la 20 noiembrie
Spynews
Breaking News! A fost stabilită cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Ce regim ținuse Silviu Prigoană. Reușise să slăbească 40 de kilograme și nu mai mânca acest aliment
Capital.ro
Adevarul despre relația dintre Elena Udrea cu Silviu Prigoană. Dorin Cocoș dă cărțile pe față: A fost mult prea apropiat
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
EXCLUSIV. Familia lui Silviu Prigoană, decizie de ultimă oră! Ce se întâmplă cu trupul neînsuflețit al afaceristului. Răsturnare de situație
Spynews
Imagini cu vila lui Silviu Prigoană. Care erau cele mai importante lucruri personale și cum le-a amenajat camerele copiilor
Evz.ro
Alertă alimentară în România. Cașcaval infestat, într-un mare lanț de magazine
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Medicii legiști au dezvăluit cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce scrie în raportul medico legal
Cancan.ro
Silviu Prigoană nu ar fi mâncat la restaurant! Administratorul rupe tăcerea: ce a făcut afaceristul la masă. Răsturnare de situație
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Marele actor pe care România l-a pierdut. A fost unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Procurorul special Jack Smith și echipa sa intenționează să demisioneze înainte de instalarea lui Trump
MediaFlux
TESTAMENTUL lui PRIGOANĂ. Cine nu va primi niciun ban
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia