Pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie şoferii trebuie să respecte anumite reguli atunci când şofează pe timp de iarnă, respectiv pe strat de zăpadă şi îngheţ, scrie michelin.ro. Conducerea se face în functie de conditiile meteorologice si de autostrada/drum, care pot fi imprevizibile.
Condusul pe timp de iarna pune presiune suplimentara pe vehiculul si pe abilitatile dumneavoastra de conducere. Deci, asigurati-va ca sunteti bine pregatit pentru conditii de iarna.
Citeşte şi ATENŢIONARE METEO: Vremea se schimbă RADICAL. Frig, vânt şi NINSORI locale
Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă
Anvelopele de iarna imbunatatesc siguranta de rulare prin furnizarea unei tractiuni superioare, unei franari si unei manipulari mai bune in timpul inghetului, zapezii, noroiului, si in special in conditii de gheata. Montarea a patru anvelope de iarna ofera un control mai mare si stabilitate.
Fiti constient de limitele dvs si de cele ale celorlalti soferi
Ramaneti concentrat pe imprejurimi. Reglati viteza de conducere la conditiile existente si pastrati o distanta de siguranta intre dvs si vehiculul din fata. Evitati situatiile in care este posibil sa trebuiasca sa franati brusc pe o suprafata alunecoasa.
Franarea
Nu faceti nici un fel de miscari bruste, si evitati o accelerare prea puternica (accelerarea ar trebui sa fie progresiva si nu brusca). Incercati sa franati treptat pentru a opri blocarea rotilor. Daca rotiile se blocheaza, vehiculul va aluneca si iesi de sub control. In cazul in care acest lucru se intampla, eliberati pedala de frana pentru a recupera din tractiune, apoi utilizati frana de motor alternativ cu pedala de frana. Pentru a reduce riscul de alunecare atunci cand urcati o panta, utilizati o treapta de viteza mai mare decat cea folosita atunci cand circulati pe vreme uscata.
Plecarea de pe loc
Pentru a evita riscul de alunecare atunci cand va deplasati pe zapada, este esential sa accelerati foarte treptat. In cazul in care rotile aluneca, treceti in treapta de viteza urmatoare pentru a duce la scaderea fortei aplicata pe roti. Astfel, veti avea posibilitatea de trece mai departe cu usurinta.
Cum se iau virajele pe strat de zăpadă
Inainte de a intra intr-o curba, incetiniti in linie dreapta. Pentru a evita alunecare anvelopei si pierderea controlul atunci cand luati coltul, virati cu o miscare constanta, care curge. Mentineti o viteza lenta si regulata.
Pierderea controlului rotilor din spate
Daca masina pierde aderenta in spate (dar mai are inca pe fata), intr-un vehicul cu tractiune fata, accelerati usor pentru a va recapata echilibrul. Intr-un vehicul cu tractiune spate, ridicati usor piciorul de pe acceleratie pana ce rotile din spate isi recapata aderenta. Apoi, incet, accelerati din nou pentru a mentine viteza. Sub nici o forma nu trebuie sa franati, deoarece acest lucru va accentua dezechilibrul din spate.
Alte sfaturi
1. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare, scrie jurnalul.ro.
Citeşte şi Ninsori abundente la munte: Zăpadă de o jumătate de metru la Sinaia. HARTA stratului de zăpadă
2. Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, vă recomandăm să sporiţi atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
3. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
4. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
5. Poliţiştii rutieri vă recomandă să folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
6. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
7. Respectați indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.
Trusa de urgenţă
Orice sofer trebuie sa aiba în maşină pe timp de iarna o lopata de zapada, racletă pentru răzuit gheaţa, spray anti-îngheţ, lanţuri antiderapante.