Silviu Prigoană, candidatul care „face curăţenie” cu „soluţie pentru Bucureşti”, şi-a luat în serios rolul pe Facebook. Dincolo de promisiunile electorale şi de informările privind acţiunile de campanie, Prigoană postează filmuleţe şi răspunde la comentarii cam în fiecare zi. „Am foarte mulţi ‘simpatizanţi’ care mă înjură şi trebuie să răspund”, spune Prigoană cu umor. Şi sunt mulţi care îi dau peste nas. „Prietene Prigoană, baţi câmpii cu graţie legat de transportul gratuit in Bucuresti”, îi scrie cineva. Candidatul (sau echipa sa de campanie) îşi alocă timp şi să răspundă live întrebărilor care-i sunt puse. Răspunsurile sunt în limba română, deşi bengali ar fi foat mai potrivită, dat fiind că o mare parte a fanilor lui Prigoană pe Facebook provin din Bangladesh, după cum RTV.net a scris în urmă cu câteva săptămâni.
Candidatul PDL la sectorul 1, Theodor Paleologu, (omul „cu bicicleta, pipa, multe idei bune si dorinta de a readuce sectorului gloria de altadata”) mizează chiar mai mult pe Facebook decât pe afişajul electoral clasic. Pe reţeaua de socializare, pot fi descărcate afişele sale electorale alb-negru astfel încât „prietenii” de pe internet să le poată lipi prin oraş. „De unde au contracandidaţii pentru afişe, meshuri, bannere şi panouri?”, se minunează Paleologu. „Fac apel la dumneavoastră să imprimaţi şi să lipiţi afişele aflate mai jos în cartierul dv. Desigur, câteva sunt de ajuns dar, mai cu seamă, mai ieftine! Pentru a nu perturba ordinea şi igiena publică, vă sfătuiesc să le imprimaţi în format A4 alb/negru şi să nu le lipiţi pe tomberoane, cabine telefonice şi alte locuri neaprobate de primărie”, cere Paleologu. „Suntem agresati de campania exorbitanta pe care o face Andrei Chiliman, contra-candidatul meu. Se ridica intrebarea: De unde atat de multi bani?”, îşi atacă pedelistul contracandidatul de la PNL.
De altfel, acesta îşi asumă condiţia de candidat atipic printr-un slogan aparte: „Theodor Paleologu. Un politician conştient că este din ‘alt film’.” Totuşi, când şi când, Paleologu vrea să dea impresia de om forte. „Voi lichida problema infracţionalităţii din zona Gării de Nord în câteva săptămâni. Voi fi pe teren şi îi voi face harcea-parcea„, spune pedelistul. Curioşii mai găsesc pe Facebookul fostului ministru al Culturii şi „un filmuleţ despre epoziţia (sic) mamei mele la Palatul Mogoşoaia.”
Foarte activ este şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care face pe Facebook anunţuri legate de sector, dar şi unele personale: „Dragii mei, voi absenta pentru scurt timp de la birou din cauza unei probleme de sănătate. Mi-am luxat piciorul„. După două zile, Piedone îşi anunţă fanii că merge la finala Europa League chiar şi în cârje. Nu lipseşte nici imaginea care l-a transformat din ateu convins în credincios. Şi aşa în fiecare zi, candidatul ne ţine la curent cu ce face: „Asa cum am promis ieri, astazi am iesit pe bicicleta prin sector. Dupa cele doua ore in care am pedalat, cred ca in noaptea asta nu mai dorm din cauza febrei musculare. Dar va rog sa ma credeti pe cuvant ca e sanatate curata sa mergi cu bicicleta. Si ajuta si la problema cu fumatul!”
Contracandidata lui Piedone, Sulfina Barbu (PDL), ne întâmpină pe pagina sa de Facebook cu o poză în care mai să nu o recunoaştem. Se prezintă ca un candidat „altfel” şi menţine legătura cu internauţii, chiar dacă nu toţi o agreează. Chiar le-a oferit un loc special de înjurat. „Am observat în ultima vreme că există persoane cărora le e greu să găsească un subiect pe care să-l dezbată argumentat şi în limitele bunului simţ. Aşa că am creat special o adresă de email pentru ei: [email protected]. Îi invit să se descarce acolo”, scrie Barbu pe Facebook. Iniţiativa a fost salutată de mulţi dintre detractorii săi.
Însă aceştia nu s-au retras pe mailul respectiv, rămânând pe reţeaua de socializare, prezenţa lor fiind vădită la sondajul pe care Barbu l-a iniţiat pentru identificarea celui mai bun imn de campanie. Dacă majoritatea au sfătuit-o să rămână la imnul PDL, alţii i-au oferit variante precum şlagărele sepulcrale ale melosului lăutăresc „Gropar, deschide mormântul” şi „Gropar nemernic” sau melodia „Lasă-ne” de la Spitalul de Urgenţă. Nu ştim încă dacă propunerea „Tatăl meu, în curte, mulge oaia” are un corespondent muzical real.
Intrarea pe Facebook a lui Irinel Columbeanu s-a făcut cu probleme pentru că există deja 8 conturi false pe numele său. Aşa că a trebuit să deschidă unul intitulat „Votaţi Salvarea – Irinel Columbeanu”. În general, acolo prezintă filmuleţe din emisiunile la care a fost invitat, dar există şi articole de analiză politică. Unul dintre acestea se numeşte „Intrarea în scenă a domnului Prigoană sau cum să-ţi coşi nevasta înapoi fată mare„.
Sorin Oprescu are două pagini de Facebook, dar nu se ocupă personal de nici una dintre ele. Are o echipă care face asta şi, în general, acestea îi prezintă realizările şi acţiunile de campanie.
Candidatul la sectorul 5, Mugur Mihăescu, nu reuşeşte, în calitate de politician să scape de reputaţia sa ca „artist”. „Între Garcea şi eVanghelu’… We’re so screwed„, scrie un cetăţean din sectorul 5. Un altul e mai relaxat în privinţa alternativelor de la vot: „Garcea la primărie… De fapt, ce să mai. Şi aşa România e o comedie„. Dar Mihăescu nu se lasă încercând să-şi mobilizeze alegătorii cu slogane precum „Nu am mic, nu am bere, nu am partid. Sunt Mugur Mihăescu. Am doar bun simţ” sau „Te scap de gunoiul care este”.
Candidatul USL la primăria Suceava, Ştefan Băişanu, îşi postează pe Facebook filmuleţe cu mesaje electoral. Unul dintre ele se numeşte „Oamenii nu mănâncă asfalt şi pavele„. „Nu voi vorbi despre asfalt ca şi cum oamenii mănâncă asfalt, ca şi cum portofelele au asfalt, ca şi cum când îşi trimit copiii la şcoală fără bănuţi în buzunar îi pun asfalt, pavele şi borduri”, spune Băişanu cuprins de un subit fior liric. O altă postare îl vizează direct pe contracandidatul de la PDL, primarul în funcţie Ioan Lungu. „Ionică, s-a terminat!”, se numeşte mesajul lui Băişanu.
De obicei, paginile de Facebook abundă în comentarii din partea admiratorilor candidaţilor care îşi exprimă solidaritatea cum pot ei mai bine. Iată o mostră de pe pagina lui Mărinică Dincă, candidat la Craiova din partea PDL, unde apare un comentariu de la un oarecare Gicuţă Velişcu: „fie ca lumina sfinta de la invierea mintuitorului isus hristos sa iti dea puterea necesara sa le arati craiovenilor ca munca pe care ai depuso pentru un orasi curat cu multe realizari in perioada cind primarul antonie a fost arestat craiova a avut un interimar care a condus craiova mai bine ca el”.
O caracteristică a comentariilor de pe paginile candidaţilor din Oltenia este jelania continuă legată de soarta crudă a Universităţii Craiova. Şi pe facebook-ul lui Dincă, dar şi pe cel al adversarilor săi Antonie Solomon (UNPR) şi Lia Olguţa Vasilescu (USL). „Pe Sandu şi Dragomir/ Să-i vedem la cimitir„, sună o urare oltenească la adresa diriguitorilor fotbalului românesc. De altfel, vocaţia de poet a românului e evidentă şi în mediul virtual. „Nea Horică, nea Horică/ Să luptaţi pentru opincă/ Că prea mult a îndurat/ De nevoie s-a săturat„, scrie un susţinător al candidatului USL la CJ Cluj, Horea Uioreanu.
Că Facebookul este un spaţiu al libertăţii de exprimare este dovedit şi de faptul că până şi candidaţii postează de bunăvoie linkuri la articole de presă ce le sunt nefavorabile, cum ar fi Alin Tişe la Cluj sau Mărinică Dincă. Pe pagina acestuia poate fi lecturat un foarte interesant articol din presa locală intitulat „Împăduriri în folosul junilor lui Radu Berceanu”. Bineînţeles, Dincă este unul dintre acei juni.
Pe pagina candidatului USL la CJ Sibiu, Ioan Cindrea, un cetăţean din Cisnădie se adresează lui Crin Antonescu şi îl informează de un caz de luare de mită. Cel al lui… Cindrea. „Domnule Crin Antonescu, revin cu problema de la Cisnădie legată de pedelistul Gheorghe Huja. Acest pedelist este, în primul rând, un infractor, un hoţ şi un lucru slab şi acum este primit cu braţele deschise de PNL Cisnădie. Prin mită a ajuns să fie propus candidat din partea USL. A mituit pe Cazan şi pe Cindrea pentru a fi propus pe listele USL„. De ce respectivul cetăţean a ales pagina de Facebook a lui Cindrea pentru a-l turna pe acesta la conducerea USL rămâne o enigmă.
Pe pagina de susţinere a candidaturii la CJ Braşov a lui Aristotel Căncescu, cei care îl cunosc vor avea o surpriză. Dacă înainte vreme îl ştiau pe preşedintele CJ Braşov albit de grijile judeţului ce-i apasă umerii şi sufletul, de când a început campania un miracol s-a petrecut: Căncescu are părul negru ca pana corbului de parcă o nouă competiţie electorală l-ar fi întinerit peste noapte.
Pe Facebook îl putem găsi şi pe unul dintre cei mai longevivi primari din România, pe Tudor Pendiuc, edil al Piteştilor din 1992. Sloganul său este însă departe de a fi prea mobilizator: „Dacă nu poţi face bine, măcar nu face rău”. Cum de a câştigat atâtea alegeri cu un program atât de minimalist, probabil şi adversarii ar vrea să afle. Sau poate că piteştenii au ajuns să creadă că mai degrabă trebuie să se teamă de ce este în stare să facă un politician decât de unul mai apatic.
Un paradox găsim şi la Cristian Adomniţei (PNL), candidat USL la CJ Iaşi. Acesta îşi asumă ca motto câteva slove cu duh: „Secretul libertăţii rezidă în educaţia oamenilor, în timp ce secretul tiraniei este în a-i menţine pe oameni ignoranţi”. Panseul în care liberalul se regăseşte aparţine unui „străbunic” al totalitarismelor de stânga, Maximilien Robespierre.
Mici alte ciudăţenii găsim cam peste tot. Astfel, Dumitru Sechelariu se consideră „business person„, candidatul PDL la sectorul 5 Mihai Atănăsoaiei se dă cunoscător de „engleză americană„, iar Iulian Bădescu (PSD) crede că a mai făcut un pas către primăria Ploieştilor când un grup de motociclişti a participat la o manifestare electorală de-a sa. „Prietenii mei, motocicliştii, îmi sunt alături„, scrie anexând apoi o fotografie relevantă. Bădescu îşi consemnează fiecare mică victorie, inclusiv că felicitarea sa de Paşte a primit mai multe like-uri decât cea adresată de primarul în exerciţiu, Andrei Volosevici.