Vine austeritatea, se taie primele de Crăciun. Angajaţii lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători

Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu vor mai beneficia, în acest an, de prima de Crăciun. Până în acest an, primeau cu ocazia sărbătorilor de iarnă suma de 3.000 de lei brut, sub formă de primă.
Filip Stan
27 nov. 2024, 11:32
Vine austeritatea, se taie primele de Crăciun. Angajaţii lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători

Primele de Crăciun devin o excepţie în 2024. Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu vor mai beneficia, în acest an, de prima de Crăciun. Angajații companiei energetice erau obișnuiți cu acest bonus financiar la finalul fiecărui an, însă, începând din 2024, acest venit nu va mai fi acordat.

Salariații producătorului de energie au avut prinsă această primă în venitul lunar, cu ocazia negocierilor dintre liderii de sindicat și administrația CE Oltenia. S-a ajuns în această situație din cauza Legii austerității care punea în pericol obținerea acestor drepturi financiare de către angajații entității energetice. Astfel, oamenii primesc, lunar, în salariu o parte din primele care sunt negociate în Contractul Colectiv de Muncă. Până în acest an, minerii și energeticienii primeau cu ocazia sărbătorilor de iarnă suma de 3.000 de lei brut, sub formă de primă.

Se dau bani în plus pe cardurile sociale. Cine sunt românii care primesc tichete sociale de Crăciun 2024

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia nu renunţă însă la acest beneficiu. Liderii lor au avut joi discuții cu administrația, în cadrul comisiei mixte.

Punctul principal pe ordinea de zi a fost legat de ajutoarele de boală. În plus, sindicatele au cerut administrației să găsească soluții pentru acordarea unei prime de Crăciun, solicitarea fiind luată în analiză, în măsura în care compania s-ar încadra în fondul de salarii.

Liderii sindicali spun că au lansat întrebări și despre proiectul de buget pentru anul viitor și li s-a spus că este posibil să fie prezentat peste o săptămână.

Au aflat însă că Directoratul încearcă să facă bugetul pe același număr de personal care există în prezent, adică în jur de 8.000 de salariați.

Vouchere alimente 2024. Când se încarcă toate cardurile sociale cu ultima tranşă de 250 de lei din 2024

Prime de Crăciun 2024. Limita pentru care nu se plăteşte impozit

Pentru a motiva salariații, precum și în vederea exprimării gratitudinii pentru efortul depus la nivelul companiei, angajatorii pot decide să acorde angajaților cadouri/ prime în acest sens. Acordarea acestora reprezinta o opțiune a angajatorilor, nefiind obligați de lege să le acorde. În ceea ce privește sistemul impozitării acestor sume sub formă de cadouri/ prime, prevederile art. 76 alin. (4) lit. a) Codul Fiscal instituie aceea că „veniturile reprezentând cadouri în bani și/ sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern sunt venituri neimpozabile”.

Cu toate acestea, legea instituie o limită a valorii veniturilor constând în cadouri. În acest sens, veniturile astfel obținute nu sunt impozabile în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depășește 300 de lei, în contextul:

  • cadourilor oferite angajaților, precum și celor oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare alte altor culte religioase;
  • cadourilor oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
  • cadourilor oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Prin urmare, cumulativ cu aspectul că veniturile reprezentând cadouri în bani și/ sau în natură, inclusiv tichete cadou, sunt venituri neimpozabile, acestea nici nu sunt incluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor socialeîn măsura în care valoarea acestora nu depășește 300 de lei, precum și doar dacă acest beneficiu este reglementat prin contractul individual sau colectiv de muncă.

În ipoteza în care valoarea cadourilor acordate depășește suma de 300 de lei, este esențial a se avea în vedere că diferența va fi supusă contribuțiilor sociale obligatorii și impozitului pe venit, astfel că doar în limita sumei de 300 de lei aceste venituri sunt neimpozabile.

Suplimentar, angajatorii pot opta pentru acordarea de cadouri/ prime în valoare de 300 de lei atât pentru salariații care au copii minori, cât și pentru copiii acestora. Mai mult decât atât, dacă ambii părinți își desfășoară activitatea în cadrul aceleiași companii, fiecare dintre aceștia poate beneficia de facilitatea acordării de cadouri/ prime.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cel mai căutat oraș din România. Se poate transforma în poarta Europei, e înconjurat de stațiuni de top și ar putea să dea lovitura în următorii ani
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI