Ciclonul care a făcut prăpăd în Germania, Italia și Olanda ajunge în România în această seară. Anunț de ultim moment de la ANM.
Meteorologul Mihai Huştiu a avertizat la Antena 3 că urmează episoade de ploi, furtuni și descărcări electrice.
”Într-adevăr și în România, vremea devine tot mai instabilă în următoarele zile. Mâine încă sunt fenomene de intensitate, dar nu foarte mare.
Așteptăm într-adevăr instabilitate pe partea de sud-vest a țării, ploi, dar și în partea de vest, în Banat și în Crișana, precum și în zone de munte, în această după-amiază.
De asemenea, și mâine începem ziua cu ceva ploi, dar slabe cantitativ, tot pe partea de sud-vest, apoi manifestări de instabilitate mai ales pe zona de munte, la fel ca astăzi.
Instabilitate mai accentuată așteptăm la mijlocul săptămânii, mai ales marți după-amiază și miercuri până joi, o perioadă în care instabilitatea atmosferică se va generaliza la scara întregii țări.
Practic, așteptăm ploi în mai toată țara, dar mai frecvente și în cantități mai însemnate în jumătatea de vest a teritoriului.
Acolo vor fie fenomenele acestea mai intense și cantitățile mai însemnate în intervale scurte de timp, de peste 20-30 l/metru pătrat.
De asemenea, sunt destul de probabile și căderile de grindină, vijeliile, pentru că intrăm treptat pe o încălzire a vremii. Dacă astăzi în partea de sud încă sunt temperaturi modeste, și mâine temperaturi în jur de 20-22 de grade, vremea devine tot mai caldă prin restul țării.
Astfel, temperaturile ajung și la 27-28 de grade Celsius și asta înseamnă că potențialul de instabilitate al masei de aer care vine și deasupra României crește treptat și știm cu toții că atunci când temperaturile sunt ridicate, potențialul de severitate al furtunilor crește.
Așa cum am menționat așteptăm și căderi de grindină, vijelii și cantități mari de apă în intervale scurte de timp, mai ales de marți după-amiază până joi, urmând ca spre final de săptămână vineri, sâmbătă, duminică să contăm pe o ameliorare sub aspectul instabilității.
Ne putem aştepta şi la fenomene mai severe de marţi, când efectele ciclonului se vor intensifica. Știm că luna mai aduce perioade de instabilitate. La fel și iunie.
Sunt perioadele în care gradul de instabilitate este cel mai ridicat la nivelul României, perioada din an când se înregistrează și cele mai mari cantități de apă.
În jumătatea de vest a țării sunt cele mai probabile aceste cantități mari de apă și fenomene asociate instabilității: descărcările electrice, grindina și vijeliile pe care le așteptăm în anumite zone, mai ales în timpul după-amiezelor.
Ele nu sunt așa generalizate pe tot parcursul zilei, ci sunt intervale din zi în care apar aceste fenomene, în general ele sunt de scurtă durată, mai ales după-amiaza și seara”, a spus Mihai Huştiu, meteorolog ANM, duminică, la Antena 3 CNN.