Vine Gerul Bobotezei. Cum să setezi centrala dacă vrei să nu bubuie facturile în cutia poştală. Butonul pe care să-l apeşi când ieşi din casă

Ca să nu te trezești cu facturi mari la gaze naturale pe timp de iarnă, ar fi bine să ai setările corecte la centrala termică, mai ales că de luni se anunţă temperaturi de îngheţ chiar şi la amiază.
Filip Stan
05 ian. 2024, 11:02
Vine Gerul Bobotezei. Cum să setezi centrala dacă vrei să nu bubuie facturile în cutia poştală. Butonul pe care să-l apeşi când ieşi din casă

Experții au stabilit care este temperatura optimă pentru centrală pe timp de iarnă. Și cum să o stabilești în funcție de nevoi și de tipul de echipament.

Setarea unei temperaturi optime la interior pe timp de iarnă vine din nevoia de confort. Dar și pentru a asigura costuri suportabile. Chiar dacă fiecare dintre noi avem un nivel de confort termic diferit, este deosebit de important să setezi o temperatură optimă de funcționare a centralei termice. Este vorba de temperatura optimă pentru apa caldă menajeră și temperatura apei din calorifere.

Ca să ai costurile relativ decente pe timpul iernii, ar fi bine să investești într-un termostat de ambient. Cu ajutorul acestui dispozitiv poți controla temperatura la interior pentru un nivel optim de confort. Termostatul trebuie montat în camera în care petreci cel mai mult timp, la o înălțime medie, departe de geam sau de orice sursă de aer rece.

În general, toți producătorii de centrale termice arată că temperatura optimă în casă ar trebui să fie de 22 de grade Celsius. Astfel, temperatura pentru circuitul de încălzire în cazul unei centrale clasice, fără condensare, trebuie să fie setată la 65 de grade Celsius. În cazul unei centrale în condensare, temperatura pentru circuitul de încălzire ar trebui să fie undeva aproape de sau mai mică de 55 de grade Celsius.

Ciclon polar şi diferenţe uriaşe de temperaturi, vom avea maxime negative. Florinela Georgescu, director ANM, prognoza meteo pe 4 săptămâni
Setarea unei temperaturi mai mari ar putea face ca centrala să nu condenseze, iar eficiența aparatului să scadă cu 10 sau 20%. În lunile mai calde, e de preferat ca temperatura din centrală să fie setată cu zece grade mai puțin decât în mod normal.

Pentru apa caldă menajeră, temperatura optimă din centrală nu trebuie să fie mai mare de 49 de grade. Asta pentru a evita eventualele arsuri la nivelul mâinilor odată ce acestea sunt expuse sub jetul mult prea cald de apă. Regula se aplică în cazul ambelor tipuri de centrale.

Temperatura din centrală trebuie verificată periodic și, atunci când se impune situația, să fie redusă. Ca atunci când nu ești acasă. Și poți seta termostatul ca temperatura interioară să ajungă la 15 – 17 grade Celsius.

Cu cât scazi temperatura, cu atât consumul va fi mai mic, la fel și facturile. Nu în ultimul rând, indiferent de temperatura setată în centrală pe timp de iarnă, costurile cresc sau scad și în funcție de alți factori.

De exemplu, pierderile de căldură sau tipurile de izolație ale casei pot influența consumul de gaze din centrală. Totodată, dimensiunea caloriferelor, setările corecte ale centralei, starea tehnică a acesteia sau temperatura apei rece din rețea se pot reflecta în consumul de pe timpul iernii.

Butonul de la centrala termică de apartament pe care să îl apeşi când pleci de acasă. Aşa scuteşti mulţi bani!

Cu siguranță v-ați întrebat măcar odată de ce crește presiunea în centrala termică. Aceasta este una dintre cele mai frecvente defecțiuni ale centralei termice.

Evidentm neschimbarea centralei termice la timp poate aduce niște riscuri pentru propietari, astfel că trebuie să fim foarte atenți când vine vorba de semnele care arată că aceasta nu mai trebuie folosită.

Centralele termice mai vechi dau primele semne pronunțate de oboseală la început de anotimp rece. Astfel, este foarte important să le recunoaștem și să acționăm din timp pentru a le remedia.

Dar, atunci când bugetul mnu permite, trebuie să fim atenţi la parametri. În primul rând, este bine de știut că presiunea centralei termice se exprimă în bari. De regulă, pentru ca centrala noastră să funcționeze corect, valoarea trebuie să fie cuprinsă între 1 bar și 2 bari. Este indicat ca apa din interiorul sistemului de încălzire să aibă o presiune între cele două valori, 1.5 bari fiind cel mai recomandat.

Sistemul va intra în avarie și nu va mai funcționa fără apă. Acest lucru se întâmplă atunci când senzorul instalației indică scăderea presiunii în circuitul de încălzire al centralei sub 0.8 bari.

Atunci când se întâmplă ca presiunea să fie mai mare decât valoarea considerată normală, este posibil să vă întâlniți cu una dintre următoarele probleme:

Apa intră în centrală printr-un robinet de umplere, care este montat în partea de jos a sistemului. Atunci când se întoarce apa în centrală, trebuie să verificați și acul manometrului pentru a nu depăși valoarea de 2 bari.

Presiunea apei poate crește din cauza umplerii neglijente după o scădere de presiune sau defectarea robinetului. Acest lucru se poate întâmpla și dacă robinetul de umplere a fost uitat deschis. În acest caz, puteți scade presiunea prin aerisirea caloriferelor.

De cele mai multe ori, această problemă apare atunci când centrala termică nu a mai fost folosită o perioadă lungă de timp sau atunci când nu se ține cont de aerul din instalație.

În cazul în care presiunea din centrala termică atinge o valoare de peste 2,5 bari, există posibilitatea să fie aer în circuitul de încălzire. Dacă întâmpinați această problemă, este recomandată scăderea presiunii printr-un aerisitor sau prin golirea instalației, până când valoarea ajunge la 1,5 bari.

Vasul de expansiune este elementul de siguranță al instalației termice. Protejează sistemele de încălzire cu circuit închis de presiunea suplimentară creată de sursa termică. Când funcționează centrala, apa încălzită își mărește volumul de la 0 la 100 de grade cu circa 4%, scrie playtech.ro.

De asemenea, vasul de expansiune are două camere. Una dintre ele este umplută cu aer, iar cealaltă cu apa în instalație, ele fiind separate printr-o membrană flexibilă. În momentul în care volumul lichidului crește, membrana se modifică în sensul creșterii volumului, pentru a regla presiunea din sistem.

Dacă această membrană se sparge, nu mai are cine să preia dilatatea apei din instalație. De regulă, vasul de expansiune funcționează corect atunci când presiunea apei este de 1 bar, chiar dacă centrala termică este sau nu în repaus.

Centrala termică a devenit extrem de utilă în ultimii ani din cauza deselor întreruperi de la reţeaua publică şi de la creşterea masivă a tarifelor la energia electrică

Sezonul friguros este acel moment în care centrala termică merge în casa ta pentru a-ți oferi tot confortul de care ai nevoie, astfel încât să nu suferi de frig și nici sa nu fie nevoie să faci tot felul de artificii pentru a trăi confortabil în propria casa. Nu este deloc greu să obții rezultatele potrivite, dacă ai o centrală de bună calitate. Iată cum o poți alege.

Pe lângă asta, este indicat ca în cazul în care centrala termică nu va fi folosită o perioada mai lungă de timp să o lași conectată la priză, după care să activezi funcțiile de siguranță, anti-îngheț și anti-blocare. Când vei ajunge acasă, timpul de reîncălzire a locuinței va fi redus, fără a implica un consum mai mare de gaz.

Cât plătești în plus, pe lună, la factură dacă lași cuptorul cu microunde în priză. Mare atenție!
Pentru a monitoriza consumul de gaze, este recomandată utilizarea unui termostat de ambient, care te va ajuta să reglezi temperatura în locuinţă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță.

În cazul în care centrala termică ajunge să aibă o presiune sub valoarea de 0,5 bari, este necesar să afli care sunt eventualele pierderi de apă la instalația de radiatoare prin contactarea personalului tehnic specializat. Dimpotrivă, dacă presiunea crește la 2,5 bari, este obligatorie golirea instalației pe la robinetul centralei, până când presiunea va ajunge la 1,5 bari. În cazul în care există variatii ale presiunii, este indicat să cereți ajutorul unui specialist, care va avea de verificat presiunea aerului din vasul de expansiune al centralei termice.

Mai mult, un consum de gaze naturale redus cu 30 – 45% este posibil, dacă izolarea termică a locuinţei este realizată eficient, iar pentru evitarea apariției mucegaiului sau igrasiei este recomandată inclusiv izolarea pe exterior a locuinței.

Există valori recomandate de temperatură pe care le poți păstra în locuința ta. Astfel, ar fi indicat ca în sufragerie să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, în dormitor de 19 – 20 de grade şi în baie de 22 de grade Celsius, în acord cu propriile preferințe.

Centrală pe gaz sau electrică?
Ambele tipuri de centrală au nevoie de mentenanță și verificări amănunțite, mai ales pentru boiler. Centrala pe gaz are nevoie de senzori pentru detectarea scăpărilor de gaze, iar cea electrică necesită o conectare specială la rețea.

Indiferent pentru care optezi, trebuie să iei în calcul în special costurile tipului de energie pe care îl va utiliza. O centrală electrică are o serie de facilități în momentul în care trebuie să reglăm programul și să menținem casa la o temperatură bună. Acestea sunt silențioase și nu emană noxe ori mirosuri neplăcute. De asemenea, sunt ușor de instalat și de întreținut.

Pe de altă parte, dezavantajele vin, în primul rând din consumul foarte ridicat de energie electrică. Iar acest lucru este un dezavantaj major în contextul actual.

Centrală termică pe gaz. Avantaje și dezavantaje
În cazul în care optezi pentru o centrală termică, trebuie să știi că gazul este un tip de energie care poluează mai puțin. Centrala nu necesită un spațiu foarte mare pentru amplasare. Se pune, de regulă, pe un perete exterior.

Pe de altă parte, întreținerea centralelor pe gaz se face periodic (anual) și necesită o procedură destul de complexă. Caloriferele trebuie să fie curățate când se apropie iarna, pentru a verifica dacă apa curge corect și dacă nu există bule de aer, conform G-m.ro.

La câte grade ar trebui să setați termostatul. Recomandările specialiștilor în sănătate privind temperatura optimă din casă

Toată lumea privește cu groază către iarna care urmează să vină, mai ales că autoritățile recomandă să menținem temperatura în casă la un nivel cât se poate de scăzut.

Dar care ar fi temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în casă, potrivit specialiștilor din sănătate? A decide ce temperatură e sănătoasă pentru toată familia poate fi destul de dificil, însă există, totuși, câteva reguli-cheie care v-ar putea ajuta.

Desigur, atunci când setați temperatura camerei ar trebui să țineți cont atât de preferințele personale, cât și de zona în care locuiți sau de anotimp. Cei mai mulți oameni sunt de părere că un interval sănătos ar fi între 20 și 24 de grade Celsius.

Standardele Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că temperatura sănătoasă a camere poate varia în funcție de persoanele care locuiesc sau lucrează în clădire. Un adult îmbrăcat corespunzător, care este considerat normal și sănătos, ar trebui să se simtă confortabil într-o cameră unde temperature este de aproximativ 18 grade Celsius. Dacă sunteți predispus la probleme respiratorii sau alergii, nu trebuie să setați niciodată termostatul sub 16 grade C.

OMS a mai spus că persoanele cu handicap, persoanele în vârstă sau foarte tinere ar trebui să trăiască cu temperaturi nu mai mici de 20 de grade C.

Cum setați temperatura în funcție de momentul zilei

Pentru unii oameni, dormitul la 20°C este neplăcut din cauză că este prea cald. În schimb, pentru alte persoane dormitul la temperatura de 20 de grade C este prea mică.

Dacă aveți o locuință bine izolată căldura se pierde mai lent, iar perioada de reîncălzire va fi mult mai rapidă. Pe de altă parte, o casă slab izolată, care are și geamuri vechi, poate pierde din energia termică.

Citește și Locul în care trebuie să ţii termostatul centralei termice. Trucul care îţi scade considerabil factura la gaze în fiecare lună de iarnă VIDEO

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Prețuri astronomice pentru garsonierele din Cluj: 11 metri pătrați la aproape 50.000 de euro
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!