Experții în climă avertizează că circulația curenților oceanici care aduce vreme caldă în UK a încetinit încă din 2004, iar oamenii de știință consideră că această încetinire ar putea avea consecințe pentru clima din America de Nord și Europa de vest. Kathryn Kelly de la Universitatea din Washington a spus că încetinirea are loc „treptat” din cauza apei calde a Oceanului Indian care oprește căldura să înainteze spre nord către UK.
Un alt studiu privind schimbările climatice trecute arată că modificările din Gulf Stream poate duce la o răcire drastică în nordul oceanului Atlantic. Stockholm University a studiat fosile din era Eemiană, înainte de ultima eră glaciară, când temperaturile erau extrem de scăzute pe întreg globul. Acest fosile, inclusiv plante și insecte sunt dovada unei răciri bruște care provocat o eră glaciară a planetei, în ciuda climatului cald. Potrivit studiului, temperaturile medii au fost de 4 grade Celsius, rămânând scăzute pentru o perioadă de 500-1000 de ani, informează DailyStar.
În concluzie, cercetările sugerează că ultima dată când temperaturile au fost semnificativ crescute, au avut loc schimbări majore ale climei.