Iarna dă primele semne. După o dimineață rece, cu brumă și îngheț în mare parte din țară, ziua de vineri, 8 noiembrie, a adus o vreme frumoasă de toamnă la prânz , cu temperaturi ce vor varia între 10°C în nordul Moldovei și 17°C în Muntenia, Oltenia și Banat.
Vineri seara, cerul se va înnora rapid, mai întâi în nord-est, iar sâmbătă norii vor acoperi majoritatea regiunilor extracarpatice, astfel că termometrele vor arăta între 5 și 12°C. Doar în vestul țării va rămâne destul de cald, până la 14-15°C.
În estul teritoriului, vor fi posibile ploi slabe, care se vor transforma în ninsoare în Carpații estici. În Dobrogea sunt așteptate și ploi mai puternice, mai ales în timpul nopții, urmând ca duminică precipitațiile să se extindă în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sud-vestică a Olteniei.
Cantitățile de apă vor atinge în jur de 5 – 10 l/mp în sud-estul țării, cu excepția Dobrogei, unde, pe alocuri, se vor depăși 20 – 30 l/mp. Precipitațiile vor continua și la începutul săptămânii viitoare în sudul țării.
Harta reliefului baric de la nivelul de 500 hPa (ca. 5,5 km) arată prezența un ciclon de altitudine de tip „cut-off low” în regiunea României. Cauza ploilor din weekend va fi un ciclon de altitudine, format în jurul unui nucleu de aer rece venit dinspre est. În acest caz, va fi foarte important aportul de umiditate al Mării Negre și mecanismele locale de convergență, care pot produce cantități mari de precipitații în unele părți ale Dobrogei, în special pe litoral.
O zonă extinsă de înaltă presiune acoperă în continuare cea mai mare parte a Europei, aducând o vreme liniștită și însorită, dar rece, în special noaptea. Aproape toate zonele țării vor avea parte de îngheț, iar minimele nocturne vor coborî sub -5°C în văi și depresiuni.
Chiar dacă situația de la sol rămâne stabilă, pătrunderea unui nucleu de aer rece în straturile mai înalte ale atmosferei va determina formarea unui ciclon de altitudine, care poate aduce surprize în unele regiuni, în acest weekend și la începutul săptămânii viitoare.
În timp ce la sol o zonă de înaltă presiune (H) va acoperi cea mai mare parte a Europei, în straturile înalte ale atmosferei un ciclon (L) se va deplasa deasupra țării noastre.Se pare că modelele computerizate de prognoză se confruntă cu unele dificultăți în previziunea traiectoriei acestei depresiuni de altitudine, ceea ce induce un grad mare de incertitudine în prognoze, care încă se pot schimba destul de mult.
Situația este complicată și de faptul că presiunea ridicată de la sol favorizează mișcările descendente, care determină destrămarea norilor, spre deosebire de procesele din atmosfera înaltă, care sunt favorabile pentru apariția precipitațiilor.
Nucleul de aer rece se va deplasa de la est spre vest, astfel că primele precipitații, în general slabe cantitativ, sunt așteptate în partea estică a țării. Acestea vor fi sub formă de ploaie în zonele joase, dar la munte, îndeosebi în Carpații Orientali și de Curbură, vor fi și intervale cu precipitații mixte și ninsori.
Radar meteo: În timp ce în zonele joase sunt așteptate câteva ploi slabe, la munte vor fi posibile și ninsori. Unele modele indică ploi mai însemnate la începutul săptămânii viitoare în unele zone din sudul și estul țării. Totuși, există și scenarii mult mai pesimiste în această privință, care prevăd doar câteva ploi slabe. Pe de altă parte, șansele de precipitații vor fi mult mai mici în regiunile intracarpatice.
În timp ce câmpul de presiune ridicată nu dă semne de retragere, situația din altitudine devine tot mai instabilă, pe fondul dinamicii crescute a curentului jet. Acest lucru pare să prefigureze o schimbare majoră a vremii în a doua jumătate a lunii.
Copernicus: 2024, primul an în care încălzirea globală va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius
Specialiștii Accuweather au actualizat prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Meteorologii au anunțat că va ninge în România începând de duminică seară, 10 noiembrie 2024.
Mai este o lună până iarna își va intra în drepturi, însă acest anotimp pare să se instaleze mai repede decât ne-am fi așteptat. Zilele trecute, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au transmis că după jumătatea lunii noiembrie, în ultima decadă, pot apărea lapovițe și ninsori atât în zonele joase, cât și la munte. Ei bine, meteorologii Accuweather au transmis un avertisment wintercast.
În unele zone de munte au căzut deja primii fulgi de zăpadă, încă de la începutul toamnei. Ei bine, specialiștii Accuweather au actualizat prognoza meteo pentru următoarea perioadă și au anunțat că va ninge din nou în România.
Orașele din zonele de munte vor fi afectate de primele fenomene de iarna. În Brașov, meteorologii au anunțat ninsori în acest weekend, dar și la finalul lunii. Potrivit prognozei meteo transmisă de specialiștii Accuweather, va ninge în următoarele zile din noiembrie: 10, 25, 28, 29 și 30.
De asemenea, locuitorii din Predeal trebuie să se aștepte la patru zile de lapoviţă şi ninsori. Meteorologii Accuweather au anunțat că vor cădea fulgi de zăpadă începând de duminică, 10 noiembrie, până miercuri, 13 noiembrie.
În acea perioadă, temperaturile minime ajung la -3 grade Celsius, iar cele maxime nu depășesc 3 grade Celsius. Ulterior, vremea va fi ceva mai caldă, însă va ninge din nou în perioada 25 – 30 noiembrie.