Iarna siberiană va lovi Rusia. Săptămâna viitoare la Moscova vor fi cele mai scăzute temperaturi din secolul 21, termometrele vor indica sub -30 de grade Celsius.
Vinerea viitoare, partea europeană a Federației Ruse și Moscova vor fi acoperite de cele mai severe înghețuri din ultimii 22 de ani. Meteorologii spun că în 5 zile capitala Rusiei va îngheța la -30 de grade Celsius.
Prognoza meteo. Vortexul „strănută” puţin aer polar peste România. La munte vor fi temperaturi resimţite de minus 30 de grade Celsius
O astfel de vreme rece nu a fost niciodată înregistrată în partea centrală a Rusiei în acest secol. Acest lucru este raportat de agențiile de presă cu referire la declarația șefului Centrului Hidrometeorologic Rus.
O creștere bruscă a frigului este asociată cu deplasarea zonelor de înaltă presiune și a maselor de aer rece. Utilizatorii rețelelor de socializare au luat vestea cu sarcasm, observând ironia naturii. În ultimele luni, autoritățile ruse și Putin personal au speriat Europa cu înghețul, fără gaz rusesc, dar situația din mijlocul iernii s-a dovedit a fi diametral opusă.
Vremea caldă, cu temperaturi record în Europa, a redus cererea de gaz. Costul combustibilului albastru a scăzut și el, ceea ce este neprofitabil pentru Rusia.
Președintele Vladimir Putin a amenințat miercuri că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că „va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada” precum lupului dintr-un basm rusesc, scrie Reuters.
Iarna siberiană la Moscova, vreme caldă în Europa: Recorduri de temperatură pe timp de iarnă doborâte pe tot continentul
Recordurile naţionale au fost doborâte în opt ţări, iar cele regionale în alte trei.
La Varşovia, în Polonia, s-au înregistrat duminică 18,9°C, în timp ce la Bilbao, în Spania, au fost 25,1C – cu peste 10°C peste medie.
Vremea blândă din Europa vine în timp ce America de Nord se confruntă cu furtuni severe, la câteva zile după ce un val de frig ucigător a făcut peste 60 de morţi.
Ninsori abundente şi ploaie îngheţată au fost prognozate pentru părţi din nordul Midwest, în timp ce furtuni puternice şi tornade sunt aşteptate în Texas, Oklahoma, Arkansas şi Louisiana.
Dar pe partea europeană a Atlanticului, vremea a fost blândă pentru multe locuri la început de an.
Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Danemarca şi Belarus au depăşit recordurile naţionale.
În Germania, Franţa şi Ucraina au fost doborâte recordurile staţiunilor.
Temperatura înregistrată la Varşovia la 1 ianuarie a fost cu 4C mai mare decât recordul precedent pentru luna respectivă, iar în Belarus, recordul a fost de 16,4C, cu aproximativ 4,5C peste recordul anterior.
În Spania, de Anul Nou, temperaturile din Bilbao au fost echivalente cu media lunii iulie, iar unele zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse unor restricţii privind utilizarea apei.
Cu doar câteva zile înainte, Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Spania au declarat 2022 drept cel mai călduros an înregistrat vreodată.
În Marea Britanie, fiecare lună, cu excepţia lunii decembrie, a fost mai caldă decât media. În decembrie a căzut zăpadă în mari părţi ale ţării, deşi acum condiţiile sunt mai blânde şi mai umede.
Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi durează mai mult timp din cauza schimbărilor climatice provocate de om.
Cu toate acestea, astfel de evenimente de iarnă nu au acelaşi impact uman ca valurile de căldură din timpul verii, care pot avea ca rezultat un număr mare de decese.
Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1C în medie de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.