În 2025, Paștele Ortodox și Catolic vor cădea în aceeași zi, pe 20 aprilie, un eveniment destul de rar care va aduce o minivacanță pentru bugetari.
Zilele libere legale vor include Vinerea Mare, pe 18 aprilie, prima zi de Paște, pe 20 aprilie, și a doua zi de Paște, pe 21 aprilie, oferind o perioadă extinsă de odihnă. Asta înseamnă timp suficient pentru a celebra sărbătorile pascale alături de familie și cei dragi. Elevii vor beneficia de o vacanță mai lungă, între 18 și 27 aprilie 2025, ultima pauză mare din anul școlar.
Următorii ani în care Paștele Ortodox și Catolic vor cădea în aceeași zi sunt 2028, 2031 și 2038. În schimb, în 2026, Paștele Catolic va fi pe 5 aprilie, iar cel Ortodox pe 12 aprilie.
Vezi și Săptămâna de lucru de patru zile, lovitură pentru angajaţi şi patroni la început de an
Mai jos îți prezentăm lista cu zilele libere în 2025, conform Codului Muncii:
24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române;
18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare;
20 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox;
21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște Ortodox;
1 mai (joi) – Ziua Muncii;
2 mai (vineri) – Ziua Muncii;
1 iunie (duminică) – Ziua Copilului;
8 iunie (duminică) – Rusaliile;
9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii;
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei;
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României;
25 decembrie (joi) – Crăciunul;
26 decembrie (vineri) – a doua zi de Crăciun.
Potrivit Codului Muncii, angajații care nu au posibilitatea să beneficieze de zilele libere legale trebuie să primească compensații sub formă de zile libere, care vor fi oferite de angajator în termen de 30 de zile. Dacă nu se pot acorda zile libere, angajații vor primi un spor salarial, care nu va fi inferior valorii de 100% din salariul de bază. Patronii care nu oferă zilele libere legale sau nu compensează angajații care lucrează în aceste zile riscă amenzi de până la 10.000 lei!