Apocalipsa ar putea apărea în anul 2100 şi se datorează creşterii numărului de schimbări radicale în ecosisteme şi climatului de pe Pământ. Un studiu al Universităţii Simon Fraser (SFU) din Vancouver, publicat în 2012 în revista Nature, arată că un colaps total va avea loc la sfârşitul secolului. Studiul, realizat de 18 oameni de ştiinţă, ridică mai multe puncte de interes: degradarea generală a naturii şi a ecosistemelor, fluctuaţiile climatice extreme şi schimbările radicale în balanţa energetică globală. Modificările ar putea duce în cele din urmă la un punct fără întoarcere, adică devin ireversibile.
Citeşte şi Cele 7 SEMNE care prevestesc APOCALIPSA
Arne Moers, care a condus cercetarea, a declarat: ” Punctul final de basculare în istoria Pământului a apărut în urmă cu 12.000 de ani. Acesta a fost momentul în care lumea a trecut de la faza glaciară la cea din prezent, numită interglaciară. Modificările biologice cele mai extreme care au dus la starea noastră actuală au apărut în doar 1000 de ani. Este ca şi cum s-ar trece de la starea de copil la adult în mai puţin de un an. Şi lumea se schimbă mai repede azi „. Or, un sistem nu poate trece de la o stare la alta fără epuizare. Pentru cercetător: ” Planeta nu posedă nici o memorie a stării sale anterioare […] Următoarea schimbare ar putea fi extrem de distructivă pentru planetă. Odată ce pragul este depăşit, nu va mai fi nici o posibilitate de întoarcere”. Acest „prag critic” va folosi 50% din resursele terestre, în timp ce 43% au fost deja exploatate, scrie evz.ro.
În orice caz, ceea ce pare evident pentru toţi experţii în domeniu este urgenţa de a face o adevărată revoluţie în stilul de viaţă al umanităţii. Această revoluţie ar implica o creştere a dezvoltării durabile, a energiei alternative şi o mai bună gestionare a ecosistemului. Cei 18 oameni de ştiinţă care au făcut studiul au propus guvernelor patru acţiuni imediate: Diminuarea drastică a presiunii demografice; Concentrarea populaţiilor în zone care au deja o densitate mare, pentru a permite în alte teritorii să se regăsească echilibrul natural; Ajustarea nivelului de trai al celor mai bogaţi oameni cu cel al celor mai săraci; Dezvoltarea de noi tehnologii pentru producerea şi distribuirea de noi resurse alimentare, fără a consuma mai mult teren şi a faunei sălbatice.
Citeşte şi Avertisment teribil pentru Terra: va deveni de nelocuit până în anul 2100
Potrivit directorului studiului, până în prezent, „oamenii n-au făcut nimic cu adevărat important pentru a evita ceea ce e mai rău, deoarece structurile sociale existente nu sunt tocmai în ordine. E ca şi cum ai refuza să gândeşti. Noi nu suntem gata. Colegii mei nu sunt doar îngrijoraţi. Sunt îngroziţi”, spune Maxisciences.