Vinerea Albă 2024. Săptămâna Albă se încheie în data de 17 martie, zi numită şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când este lăsatul secului de brânză. Iar până atunci există anumite lucruri pe care nu aveam voie să le facem. De asemenea, tradiția ne spune și ce trebuie să facem ca să ne meargă bine tot anul.
Însă, tradiția vine și cu multe alte „reguli” pentru această săptămână specială. De exemplu, în miercurea și vinerea din Săptămâna Alba este interzis spălatul pe cap, pentru a nu încărunți repede, dar și pe față, pentru a nu orbi. Însă, dacă totuși aceste acțiuni sunt neapărat necesare, te poți spăla doar dacă pui o bucățică de brânză în apă.
SĂPTĂMÂNA ALBĂ 2024. Cea mai puternică rugăciune care alungă necazurile instant din viața ta
În Sâmbăta Albă se fac plăcinte, care se dau de pomană. Tot în această zi, bărbații nu lucrează, fiind în primejdie de căzături, iar femeile nu cos și nu spală cămăși bărbătești. Mai mult, pentru a se asigură că vor avea parte de un an bun și lin, fetele tinere trebuie să împartă colaci și brânză. De asemenea, în această zi fetele nu trebuie să măture, căci astfel își vor mătura și șansele de a-și găsi alesul.
Tot în Săptămâna Albă este interzis să faci renovări în casă sau să îți schimbi locuința, dacă nu vrei ca ghinionul să se lipească de tine. Mai mult, se pune că în această săptămână nu trebuie să te cerți, dar trebuie să îți ceri iertare de la toți celor cărora le-ai greșit pentru a intra curat și cu inima liberă în Postul Paștelui.
De asemenea, Săptămâna Albă este ultima săptămână în care creştinii ortodocşi mai pot participa la petreceri.
Săptămâna Albă reprezintă o intrare treptată în Postul Mare, după perioada de petreceri din lunile de iarnă. De asemenea, această săptămână mai este cunoscută în popor ca fiind cea a nebunilor, pentru că acum „numai nebunii pornesc a se însura, numai proștii și urâții satelor abia acum dau zor ca să se căsătorească, pe când toți cei cuminți, câți au avut de gând să se însoare în decursul cârnilegilor, s-au însurat deja cu mult mai înainte”.
Este ultima săptămână dinaintea unei lungi perioade de privațiuni și, prin urmare, este un răstimp de agitație, nebunii, veselie, manifestări dezlănțuite, care culminează cu petrecerea plină de excese dată cu o zi înainte de intrarea în post. Pe de altă parte, Săptămâna nebunilor este marcată și de acte rituale specifice începutului de an agrar, celebrat la echinocțiul de primăvară.