Vinerea Mare este poate cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor. Aceasta mai este supranumită și Vinerea Neagră, a Patimilor sau Vinerea Seacă. Aceasta este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit. De asemenea, este ultima zi din Postul Paștilor și conform tradiției în această zi se ține post negru, cu alte cu vinte se poate bea doar apă toată ziua.
Ceremonia principală din această zi este reprezentată de scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă aflată în mijlocul bisericii. Învățătura creștină ne spune că trebuie să mergem la biserică pentru a participa la slujba de scoatere a aerului și pentru a trece, simbolic, pe sub aceasta.
În Vinerea Mare, conform tradiției populare, sunt interzise mâncărurile făcute la cuptor, oțetul sau urzicile. Acestea sunt interzise deoarece Mântuitorul a fost lovit cu urzici și stropit cu oțet de către călăii Săi, pentru ca rănile să fie chiar mai dureroase. De asemenea, se zice că, răstignit fiind, când a cerut o gură de apă, Iisus Hristos a primit oțet.
O altă tradiție ne învață că în această zi, înainte de răsăritul soarelui, este bine să alergăm desculți prin rouă sau printr-o apă curgătoare pentru a fi sănătoși pe tot parcursul anului.
În această perioadă, până la Învierea Domnului, tradițiile și credința românilor se împletesc în cel mai armonios mod. Credincioșii din toată țara merg la biserică pentru a se spovedi și pentru a primi Sfânta Împărtăşanie. Din moși strămoși s-au păstrat mai multe tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu sfințenie an de an. Multe dintre aceste obiceiuri sunt recunoscute și acceptate și de Biserica Ortodoxă.
Ouăle de Paște nu se vopsesc niciodată în Vinerea Mare. Gospodinele sunt îndemnate să facă acest lucru fie în Joia Mare, fie sâmbăta înaintea Paștelui. În această zi, nu ar trebui să avem activități gospodărești. Cei mai mulți credincioși țin Post Negru în această zi, pentru iertarea păcatelor și pentru a avea spor și sănătate.
Un alt obicei din Vinerea Mare se referă la pomenirea celor morţi. Oamenii împart câni, tradiţia vorbeste despre Cănile din Joia Mare, pe care le dau peste mormant celui care le primeşte. În popor se mai spune că este bine să se aprindă o lumanare la mormânt sau în curtea casei pentru că, în ultima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare, cei plecaţi se intorc acasa.