Ce test trebuie să facă gravidele pentru a vedea dacă au diabet gestaţional

Din ce in ce mai multe gravide se confrunta cu diabetul gestational. Adesea este depistat in urma testelor de rutina pe care le indica medicul care tine in observatie femeia insarcinata. Ce teste trebuie sa faca gravidele pentru a vedea daca au diabet gestational si mai ales cand, cum sa tina in frau boala pana la nastere si dupa, sunt intrebari la care prof.dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice are raspunsul.
Iulian Tudor
14 sept. 2018, 08:38
Ce test trebuie să facă gravidele pentru a vedea dacă au diabet gestaţional

Potrivit criteriilor de diagnostic stabilite de Asociatia Americana de Diabet (ADA), orice femeie insarcinata si fara diabet cunoscut anterior trebuie sa efectueze un test de toleranta orala la glucoza in saptamana 24-28 de sarcina, cu efectuarea a trei glicemii: pe nemancate, la o ora si la doua ore dupa ingestia de 75g glucoza.

„Cel mai important lucru la o gravida este sa-si faca un set de analize complet, ideal ar fi sa-si controleze starea de sanatate prenatal. Daca in primele saptamani sau luni de sarcina gaseste modificari ale glicemiei, acestea se datoresc probabil unui prediabet existent sarcinii. Insa in saptamanile 24-28 toate femeile gravide ar trebui sa-si faca un test de toleranta la glucoza pe cale orala, sa vada daca nu dezvolta diabet gestional”, a declarat pentru Superbebe.ro prof.dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Se considera diabet de sarcina daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit de 92 mg/dl (5.1 mmol/l) pentru glicemia pe nemancate (a jeun), 180 mg/dl (10 mmol/l) la o ora si 153 mg/dl (8.5 mmol/l) la doua ore.

„Daca femeia insarcinata are diabet gestational, trebuie urmarit sa aiba un control glicemic cat mai bun, evitandu-se hipoglicemiile prin modificarea stilului de viata, ceea ce presupune o alimentatie corespunzatoare, exercitiu fizic, iar daca nu se poate obtine controlul glicemic, chiar tratament cu insulina”, a precizat diabetologul Timar. Seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara a atras atentia asupra importantei diagnosticarii si mai ales a tratarii diabetului gestational, fiindca boala poate duce la afectarea fatului si aparitia complicatiilor in cursul sarcinii, la nastere si dupa aceea.

In ceea ce le priveste pe proaspetele mamici cu diabet gestational, ele trebuie ca dupa nastere sa-si controleze periodic glicemiile, deoarece riscul de-a face un diabet zaharat este crescut. Indemnul prof. Timar este ca o femeie cu diabet gestational sa-si faca periodic cel putin glicemia pe nemancat, deoarece chiar daca dupa nastere are glicemiile normale, are un risc crescut de-a face diabet zaharat.

In privinta mamelor care alapteaza, daca au o modificare de glicoreglare, atunci modificarea stliului de viata le va fi aplicata si lor indiferent ca alapteaza sau nu. ,,Daca e vorba de un diabet zaharat de tip 1 pe care il dezolta femeia, care poate aparea fie inaintea sarcinii, in timpul sau dupa sarcina, atunci tratamentul cu insulina e obligatoriu. Daca e doar un diabet gestational, glicemia se normalizeaza la cateva saptamani dupa nastere, insulinorezistenta care apare in cursul sarcinii dispare”, a mai precizat diabetologul timisorean.

Citeşte continuarea pe superbebe.ro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De la ce tensiune în sus poți face AVC. Află valorile normale, dar și cele care te trimit de urgență la medic
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Orașul din România unde salariul mediu a sărit în aer. Cifrele sunt fantastice
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ajutor financiar înainte de Paște! Ce trebuie să știi dacă ai pensie sub 2.574 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul