În seara de vineri spre sâmbătă vom putea viziona o panoramă uimitoare, scrie evz.ro. Luna va fi completă şi va străluci intens. „Este un fenomen similar cu cel de la apus, când lumina soarelui este împrăștiată spre capătul roşu spectrului, ceea ce face discul soarelui să pară portocaliu-roșu pentru ochiul liber”, spune astronomul Raminder Singh Samra.
Citeşte şi VINERI 13, cea mai cumplită zi din acest an. Ce NU trebuie să faci ca să scapi cu bine de această zi
Potrivit specialiştilor, fenomenul nu a mai avut loc de 100 de ani. Aceştia sunt de părere că luna nu a mai fost de multă vreme atât de plină.
Cum ne afectează Luna Plină. Opoziţia Lunii cu Soarele pe cer, cunoscută sub denumirea de „Lună plină”, reprezintă un moment delicat, de maximă agitaţie, pe care cei mai mulţi dintre noi îl resimţim chiar şi la nivel fizic (dureri de cap, insomnii, stress, etc.).
Profesoara Christina Cajochen şi câţiva cercetători de la spitalul psihiatric universitar Basel au studiat 30 de voluntari care dormeau într-un laborator.
Citeşte şi SUPERSTIŢII de care nu ştiai: Ce se întâmplă dacă te mânăncă vârful capului sau interiorul nasului
Aceştia au controlat activitatea cerebrală, miscarile oculare, au măsurat secreţiile hormonale şi au concluzionat că ciclurile lunare influenţează calitatea somnului.
Atunci când este luna plina, somnul profund scade cu 30% şi este nevoie de cinci minute în plus, în medie, pentru a adormi. Plus de asta, somnul are o durată redusă cu 20 de minute, precizează autorii, în studiul publicat joi în revista Current Biology.
„Ciclul lunar pare sa aibă o influenţă asupra somnului uman, chiar daca nu ‘vedem’ luna şi nu stim că este” vorba de lună plină, explica Cajochen.
Mituri. Potrivit tradiţiei, când e lună plină, vârcolacii îşi fac apariţia şi sperie oamenii.
Miturile conturate în jurul lunii nu au aparut odată cu modernitatea. Multe popoare au încarcat lună plină de semnificaţie, de la egipteni până la chinezi, de la babylonieni până la europeni şi amerindieni. Pentru aceste popoare, luna era deseori obiectul veneraţiei, iar această semnificaţie specială a ajutat ca şi azi luna să aibă un rol important în tradiţia noastră.
Astrul noptii se regăseşte în superstiţii, în poveşti şi poezii populare, s-au format mituri urbane în jurul ei.