Ziua de Vineri 13 poate parea o raritate, dar au fost doua atat in 2019, cat si in 2020, si una vara trecuta pe 13 August 2021 – iar Vinerea urmatoare, 13 , este chiar mâine.
Daca esti o persoana superstitioasa, atunci cu siguranta ca te gandesti automat de doua ori inainte de a programa ceva in a 13-a zi a oricarei luni, mai ales cand se intampla sa aterizeze Vineri.
Ziua de vineri 13 este în credința populară, o zi fatală în care se petrec nenorociri. Persoanele superstițioase nu au curajul în această zi ghinionistă, să întreprindă nimic, ca de exemplu încheierea unor contracte, sau să pornească într-o călătorie. Fobia de numărul 13 se numește Triskaidekafobie.
Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, dar poate să apară de trei ori în același an, de exemplu în 2015, data de 13 în zi de vineri, a fost în februarie, martie și noiembrie.
La fel ca multe superstiții care au evoluat de-a lungul timpului și de-a lungul culturilor, este dificil să identificăm originile precise ale zilei de Vineri 13. Ceea ce știm însă este că atât vinerea, cât și numărul 13 au fost considerate ca aducătoare de ghinion în anumite culturi de-a lungul istoriei.
În cartea sa „Origini extraordinare ale lucrurilor cotidiene”, Charles Panati trasează conceptul blestemului numărului 13 până în mitologia nordică. Potrivit legendei, zeul Loki este cel care a redus numărul zeilor scandinavi la 13 în timpul unui banchet, după ce l-a păcălit pe zeul Hodr să-i ucidă fratele Balder, zeul luminii, al bucuriei și al bunătății.
Vineri 13, soarele in conjunctie cu Nodul Nord in Taur. CEVA se trezeste in tine!
Din Scandinavia, explică Panati, ideea că numărul 13 este aducător de ghinion s-a răspândit apoi în sud în toată Europa și a prins rădăcini puternice de-a lungul Mării Mediterane la începutul erei creștine. Aici s-a consolidat ideea că anumite cifre sunt aducătoare de ghinion. 13 a devenit un număr plin de semnificații negative prin relaționarea cu Cina cea de taină, la care au participat Iisus Hristos și discipolii săi în Joia Mare. Cel de-al 13-lea și cel mai infam invitat al său la masă a fost Iuda Iscarioteanul, discipolul care l-a trădat pe Iisus, ducând la răstignirea sa în Vinerea Mare.
O altă idee este aceea că superstiția acestei zile își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de 13 octombrie 1307. Și chiar înainte de asta, ziua de vineri, dacă e 13, a fost asociată cu mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Iisus Hristos.
Există voci care susţin că superstiţia legată de această zi vine din cultura americană, pentru că europenii – cel puţin românii, spaniolii şi grecii – se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele. Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte – de aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Despre vineri, în schimb, se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis…
Cea mai cunoscută personalitate îngrozită de această zi a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt, care nu a călătorit niciodată într-o astfel de zi. Un alt preşedinte al SUA, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocos este 13, însă într-o zi de vineri 13 a suferit un infarct şi a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franţa.
Potrivit numerologilor, 13 ar aduce ghinion pentru că se află în umbra lui 12, văzut ca numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule şi tot atâţia apostoli ai lui Iisus.
Superstițioșii țin cont de câteva reguli în această zi, pentru a fi feriți de ghinioane. Iată ce trebuie să faci ca să te ferești de nenorociri, potrivit superstițioșilor:
Studiile făcute de-a lungul timpului arată că americanii şi britanicii sunt cei mai terifiaţi, devenind anxioşi în aceste zile şi evitând să iasă din case, de teama unor accidente sau a altor evenimente nefericite. Această fobie a primit chiar şi un nume: Paraskevidekatriaphobia. Se estimează că peste 15 milioane de americani refuză să încheie afaceri, să călătorească sau chiar să meargă la birou în zilele acestea, generând pierderi de 800 de milioane de dolari companiilor din SUA.
Oamenii de știință demonstrează că nu există motive de îngrijorare. De ce? Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători olandezi, într-o astfel de zi se petrec mai puţine lucruri accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri. Acest lucru şi din pricina faptului că oamenii, superstiţioşi, sunt mult mai grijulii într-o zi de vineri 13 decât în oricare altă zi a anului.