În credința populară, ziua de vineri 13 este ziua fatală în care se petrec numai nenorociri. Cei superstițioși nu îndrăznesc în această zi ghinionistă să facă lucruri importante, precum semnarea uni contract sau plecare într-o călătorie. Această fobie față de numărul 13 poartă și un nume – Triskaidekafobie.
Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, dar poate apărea și de trei ori într-un an, la fel cum s-a întâmplat în 2015, în februarile, martie și noiembrie.
E greu de precizat cu exactitate de unde provin originile zilei cu ghinion. Însă, în anumite culturi, de-a lungul istoriei, atât vinerea, cât și numărul 13 au fost considerate aducătoare de ghinion.
Charles Panati trasează conceptul blestemului numărului 13 ăână în mitologia nordică, în cartea sa „Origini extraordinare ale lucrurilor cotidiene”. Potrivit legendei, zeul Loki este cel care a redus numărul zeilor scandinavi la 13 în timpul unui banchet, după ce l-a păcălit pe zeul Hodr să-i ucidă fratele Balder, zeul luminii, al bucuriei și al bunătății.
Ideea că numărul 13 este aducător de ghinion a imigrat din Scandinavia în Europa și a prins rădăcini puternice de-a lungul Mării Mediterane la începutul erei creștine. Aici s-a consolidat ideea că anumite cifre sunt aducătoare de ghinion.
Numărul 13 a devenit unul plin de semnificații negative și prin relaționarea cu Cina cea de taină, la care au participat Iisus Hristos și discipolii săi în Joia Mare. Cel de-al 13-lea invitat al său la masă a fost Iuda Iscarioteanul, discipolul care l-a trădat pe Iisus, lucru care a dus la răstingnirea sa în Vinerea Mare.
Se mai spune și că ideea de vineri 13 a pornit de la arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de 13 octombrie 1307. Chiar și înainte de asta, ziua de vineri, dacă e 13, a fost asociată cu mai multe evenimente mitologice și istorice: alungarea lui Adam și a Evei din Rai, pornirea potopului lui Noe și crucificarea lui Iisus Hristos.
Alții susțin că superstiția legată de această zi vine din cultura americană, pentru că europenii se tem de marți 13, când spun că sunt trei ceasuri rele. Marți își trage numele de la zeul războiului, Marte. Despre vineri se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam li Eva ar fi mușcat din fructul interzis.
Cea mai cunoscută personalitate speriată de această zi a fost președintele american Franklin D. Roosevelt, care nu a călătorit niciodată în această zi. Un alt președinte al Statelor Unite, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocs este 13, dar ântr-o zi de vineri 13 a suferit un infarct și a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franța.
În numerologie se spune despre numărul 13 că ar aduce ghinion pentru că se află în umbra lui 12, considerat numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 zodii, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule și tot atâția apostoli ai lui Iisus.
Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetație din istoria Australiei, în urma căruia 71 de persoane au murit.
Pe 13 octombrue 1972, într-o zi de vineri, s-a prăbușit în munții Anzi zborul 571. Cei 16 supraviețuitori au fost salvați după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morți.
Vineri, pe 13 ianuarie 2011 s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. În urma incidentului au murit 32 de persoane.
Ce fac superstițioșii în această zi cu ghinion
Superstițioșii sunt foarte atenți la tot ce fac în această zi, pentru a fi feriți de orice ghinion. Iată cum se protejează aceștia:
Ziua în care se produc mai puține accidente
Potrivit studiilor făcute de-a lungul anilor, americanii și britanicii sunt cei mai speriați, devenind anxioși din cauza acestei zile și evitând să-și părăsească locuințele, de teama unor accidente sau a altor evenimente nefericite. Această fobie a primit numele de Paraskevidekatriaphobia.
Totodată, se estimează că peste 15 milioane de americani refuză să încheie afaceri, să călătorească sau să meargă la birou în aceste zile, generând pierderi de 800 de milioane de dolari companiilor din SUA.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi, într-o astfel de zi se petrec mai puține accdiente, infracțiuni, incendii sau alte nenorociri, decât în altă zi de vineri. Acest lucru se întâmplă și pentru că oaamenii superstițioși sunt mai atenți și grijuluii într-o zi de vineri 13 decât în oricare zi a anului.
Citește și: Superstițiile din întreaga lume: O călătorie prin crezurile străvechi și moderne