Vinete toxice: când devin vinetele periculoase pentru sănătate

Află când devin vinetele toxice: semnele care îți arată că vinetele sunt toxice și nu trebuie să le consumi.
Alina Costache
01 oct. 2023, 14:05
Vinete toxice: când devin vinetele periculoase pentru sănătate

Vinete toxice: Vinetele sunt foarte populare in bucataria romaneasca, stand la baza multor preparate delicioase precum zacusca, chiftelute, salate, musaca, sau tarte. Putina lume stie insa ca, negatite corect, vinetele pot deveni toxice si pot fi nocive pentru organismul uman.

Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi si gatesti vinetele, pentru a nu avea surprize neplacute:

Ca si cartofii vinetele au un continut ridicat de solanina, substanta care poate avea efecte neplacute asupra organismului uman. Ingerarea in cantitati mari a solaninei poate provoca febra, transpiratie, somnolenta, confuzie, stari de voma, greata, dureri de cap si crampe stomacale. Mai mult, consumul regulat de solanina poate duce chiar si la aritmie cardiaca si stop cardiorespirator.

Salată de vinete libaneză, reţetă recomandată de Jamila Cuisine VIDEO
Cand alegi vinetele pentru gatit, asigura-te ca ele sa fi ajuns la maturitate si sa nu fie tinere; vinetele tinere au un continut mai ridicat de solanina.

De asemenea, incercati sa alegeti vinete de dimensiuni mai mici sau potrivite, si nu mari. Evita si vinetele care au culoarea verde pe coaja, chiar daca aceasta este pe o suprafata mica.

Este foarte important si felul in care gatesti vinetele. Nu le praji niciodata, deoarece prin prajire vinetele genereaza substante toxice si devin cancerigene. Este recomandat sa le coci la flacara sau in cuptor. Mare atentie: dupa copt lasa vinetele la scurs, vei observa ca zeama care iese din ele este amara, semn al prezentei solanine.

Un alt truc foarte important: dupa ce fierbi vinetele asigura-te ca nu refolosesti apa in care au stat si ca le scurgi foarte bine inainte de gatire. Solanina este solubila in apa, iar fierberea indeparteaza aproape complet aceasta substanta.

Exista anumite categorii de persoane care nu ar trebui sa consume vinete, sau care ar trebui sa limiteze consumul de vinete din cauza continutului de solanina.

Copiii, persoanele alergice si cei cu afectiuni articulare spre exemplu, ar trebui sa manance o cantitate moderata de vinete. Persoanele care au probleme cu reumatismul ar trebui sa evite vinetele, deoarece alcaloizii din componenta lor au o actiune inflamatoare.

Salată de vinete cu ardei copți, rețeta fabuloasă a măicuțelor de la Mănăstirea Sucevița. Secretul unui preparat cu gust desăvârşit
Nu in ultimul rand vinetele nu ar trebui consumate deloc de persoanele care au guta, artrita, osteoporoza sau boli inflamatorii.

 

Beneficiile vinetelor: ce se intampla cand mananci vinete
Consumate in cantitati normale, vinetele au o multime de beneficii, fiind extrem de bogate in vitamine si minerale esentiale precum: vitaminele B3, B6, C sau K, magneziu, potasiu, cupru, mangan, acid folic, sau triptofan.

S-a demonstrat ca vinetele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si reduc colesterolul din sange. Vinetele contin si acid clorogenic, care este antiviral si impiedica celulele sanatoase sa sufere mutatii si sa devina cancerigene.

Vinetele sunt extrem de bogate si in magneziu, care ajuta la relaxarea corpului, combate insomniile, starile de nervozitate si reduce stresul. Vinetele intaresc sistemul imunitar, regleaza tranzitul intestinal si sunt un bun diuretic.

Nu in ultimul rand, sucul din vinete este excelent pentru curatarea ficatului si a pancreasului si pentru incetinirea procesului de imbatranire prematura.

Reteta de zacusca de vinete: cum faci ca sa iti iasa dulce si aromata
Iata cum prepari zacusca de vinete, unul dintre cele mai apreciate feluri de mancare in randul romanilor. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: trei kilograme de vinete, doua kilograme de ardei rosii, un kilogram de ceapa, un litru de bulion, 500 de mililitri de ulei, 4 foi de dafin, o lingurita de sare, o lingurita de piper.

Se incepe cu coacerea vinetelor fie la flacara deschisa, fie prin contact direct cu o suprafata incinsa. Se coc pana cand invelisul exterior se carbonizeaza, iar vinetele devin moi de la atingere. Se lasa la scurs, se curata de coaja cu o lingura de lemn sau cu mana, dupa care se lasa din nou la scurs. Acelasi procedeu il aplicam si pentru ardei. Mare atentie: la acest pas nu folositi apa pentru a curata vinetele sau ardeii.

Ulterior scurgeti foarte bine vinetele si ardei si tocatile marunt, cu ajutorul unui cutit de lemn sau ceramic. Nu folositi cutite metalice. In paralel maruntiti ceapa si adaugati-o intr-o oala, alaturi de ulei si o lingurita de sare.

Lasati ceapa sa se inmoaie timp de aproximativ 10 minute, dupa care adaugati ardeii. Amestecati foarte bine cu o lingura de lemn, iar ulterior puneti vinetele maruntite in prealabil. Adaugati peste ele foile de dafin, piperul si bulionul, amestecati foarte bine, pana cand continutul se omogenizeaza si lasati sa fiarba la foc mic, timp de aproximativ o ora.

Incercati in acest interval sa amestecati din 10 in 10 minute, pentru a preveni lipirea continutului de peretii vasului, iar la final puteti completa cu sare si piper dupa gust.

La final puneti zacusca in borcane sterilizate, pe care le inchideti etans cu ajutorul capacelor, si lasati-o sa se raceasca. Se servesc la temperatura camerei, pe paine proaspata sau prajita usor. Pofta buna!

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Ei sunt cei care stau la curte și care trebuie să fie atenți! Este o regulă nouă și legea impune un număr clar de ghivece cu flori care se pot pune în fața casei
Capital.ro
Ungurii încalcă legea. VERDICT pentru Ungaria de la UE
Playtech.ro
Îți aduci aminte de Aylin Cadîr din trupa Pops? Cum arată la 20 de ani de la lansarea în muzică
DailyBusiness
Românii au cheltuit 585 de miliarde de lei pe cumpărături. Mâncarea a generat o EXPLOZIE de cheltuieli
Adevarul
Analiza primului interviu comun al șefilor CIA și MI6. De ce sunt atât de optimiști cu privire la victoria Ucrainei?
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Andreea Bălan, marea trădare. Ce ascunde, de fapt, plecarea de la Antena 1
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
'Ca la o zdreanță!' Anca Țurcașiu o face praf pe iubita lui Victor Slav
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 12 septembrie 2024: Ce valoare au azi moneda euro și dolarul american
Capital.ro
Rusia avertizează: Suntem gata să folosim arme nucleare
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Noi revelații șocante în procesul lui Dominique Pélicot: Un alt bărbat l-a copiat în abuzarea soției
MediaFlux
DOLIU PREZIDENȚIAL! A MURIT fostul PREȘEDINTE! Dumnezeu să-l ierte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...