Astfel, în 2019, Republica Moldova a exportat 156,6 milioane litri de vin, în creştere cu 9% (sau cu 12,607 milioane litri) faţă de 2018. Din volumul total, vinurile liniştite deţin o cota de 94%, cognac-uri (divinuri) şi distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele 1%.
Ca valoare, exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au ridicat la 3,086 milioane lei moldoveneşti, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decât în anul 2018. Vinurile liniştite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele şi vinurile fortificate câte 3%, informează Agerpres.
În ceea ce priveşte vinurile îmbuteliate, România a continuat să fie şi în 2018 o piaţă strategică fiind în fruntea clasamentului ţărilor care importa vinuri din Republica Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât şi în funcţie de veniturile generate. Anul trecut, România a importat din Republica Moldova o cantitate de 6,07 milioane litri de vin îmbuteliat, ceea ce reprezintă o cotă de 13,8% din exporturile totale de vin îmbuteliat ale Republicii Moldova. Urmează, în ordine, Polonia, Federaţia Rusă, China şi Cehia.
Exporturile de vin în vrac ale Republicii Moldova au înregistrat şi ele o creştere semnificativa în anul 2019 şi au ajuns la 108 milioane de litri. Principala destinaţie a exporturilor rămâne Belarus, piaţă responsabilă pentru 43% din cantitatea totală de vin în vrac exportată de Republica Moldova şi 39% din venituri. Cifrele arată ca în top 10 ţări în care Republica Moldova a exportat cel mai mult vin în vrac sunt: Belarus, Georgia, Federaţia Rusă Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China şi Italia.
În 2019, vinurile moldoveneşti au ajuns în 67 de ţări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră:Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câţiva ani, vinul din Republica Moldova a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia şi Libia.