Dictatorul Nicolae Ceaușescu era patriot când venea vorba despre pasiuni culinare. Îi plăceau preparate românești. La fel stăteau lucrurile în privința băuturilor, a vinurilor mai exact. Preferatul său era Zghihara de Huși, după cum a dezvăluit, pentru click, Serghei Bunescu, vinificator cu origini basarabene.
Specialistul în vinuri spune că dictatorului îi plăcea Zghihara de Huși în primul rând datorită conținutului scăzut de zahăr, ceea ce conta enorm pentru un bolnav de diabet.
Zghihara de Huși este un vin alb sec, fără zahăr rezidual. Acest sortiment se afla, alături de Busuioaca de Bohotin, în topul preferințelor lui Ceaușescu.
Astăzi, la zeci de ani după regimul Ceaușescu, vinul favorit al dictatorului se bucură în continuare de succes. Și în România, dar și în… China.
Cum a ajuns Zghihara de Huși să facă furori în rândul chinezilor? Răspunsul este foarte interesant și conține două explicații. Mai întâi trebuie spus că, la fel ca Ceaușescu, chinezii au fost atrași de gustul sec și fermentația naturală, fără adaosuri de zahăr. Serghei Bunescu spune că acest stil de vinificare a fost fix pe gustul chinezilor.
A doua explicație a succesului avut de acest vin în China se leagă de asocierea brandului cu Nicolae Ceaușescu și contemporanul său Mao Zedong. Substratul istoric i-a fascinat pe chinezi, așa că aceștia au vrut să testeze vinul preferat al președintelui român care l-a vizitat pe Mao în 1971. L-au testat și le-a plăcut mult, așa că… mai vor. ”În 2023, am reușit să exportăm 700.000 de sticle în China”, spune vinificatorul, care se așteaptă ca anul acesta să ajungă la comenzi duble.
Serghei Bunescu s-a stabilit după 1989 în România, la Huși, județul Vaslui. Podgoria Huși este una dintre cele mai renumite din România și are peste 3.000 de hectare. În afară de Zghihara de Huși și Busuioaca de Bohotin, din strugurii de la Huși se mai fac Feteasca Regală și Feteasca Albă, precum și sortimente internaționale precum Sauvignon Blanc, Traminer ori Cabernet Sauvignon.