Potrivit OMS, violența conjugală fie împotriva unuia dintre soți, fie chiar a copilului înregistrează o tendinţă de creştere în perioadele de criză, mai ales în cazul în care situaţia impune izolarea în locuinţe, pe perioade lungi de timp.
„Statele membre raportează o creștere de până la 60% a apelurilor de urgență din partea femeilor care sunt victime ale violenței din partea partenerului lor, în luna aprilie a acestui an, în raport cu anul trecut”, a declarat Hans Kluge, directorul filialei europene a OMS.
Violențele conjugale au crescut în toată Europa. „Semnalările sunt în creștere în aproape toate țările”, a subliniat Isabel Yordi, expertă a organizației.
Agenția Națiunilor Unite însărcinată cu sănătatea sexuală și reproductivă (UNFPA) lansează previziuni şi mai pesimiste. Instituţia estimează că 31 de milioane de cazuri suplimentare de violență domestică vor avea loc la nivel mondial în cazul în care izolarea va fi prelungită cu încă șase luni.
Filiala din Europa a OMS, care se întinde de la Atlantic la Pacific și include 53 de țări, de la Rusia la Andorra, a înregistrat 1,6 milioane de cazuri oficiale de infectări cu coronavirus și aproximativ 150.000 de decese provocate de COVID-19, arată cifrele organizației.
Înainte de pandemie, un sfert dintre femei și o treime dintre copiii din regiune au căzut victime ale violenţei domestice de-a lungul vieţii.