Mitingul de sâmbătă organizat de societatea civilă a înregistrat un episod violent, asta după ce susţinători ai lui Klaus Iohannis au ajuns la Timişoara hotărâţi să participe la acest protest.
Mai mult, un autocar inscripţionat cu imaginea lui Klaus Iohannis a dus aproximativ 70 de persoane la Timişoara pentru a participa la acest miting. Un grup de tineri a reacţionat violent şi i-a înjurat pe jurnalişti atunci când aceştia şi-au facut simţită prezenţa în Piaţa Operei din Timişoara.
De asemenea, unul dintre protestatari a lovit camera de filmat şi a adresat injurii jurnaliştilor prezenţi la faţa locului.
A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a calma spiritele. Acest agresor s-a ales cu dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, în timp ce reprezentanţii jandarmeriei au dat zeci de amenzi pentru folosirea limbajului vulgar la acest protest.
Mitinguri de protest împotriva modului de organizare a votului în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din diaspora au avut loc sâmbătă, în mai multe municipii din ţară. Protestatarii, convocaţi pe reţelele de socializare, s-au declarat solidari cu românii care trăiesc în afara graniţelor şi au scandat lozinci antiguvernamentale.
* Aproximativ 200 de vâlceni, potrivit estimărilor jandarmeriei, s-au adunat în jurul orei 16.30 la ceasul din Piaţa Mircea cel Bătrân. Protestul a durat aproximativ două ore, participanţii cerând premierului să faciliteze dreptul de vot al românilor care lucrează şi trăiesc în afara României.
Protestatarii au susţinut că nu aparţin niciunui partid politic, ci reprezintă doar „spiritul european” al municipiului Râmnicu Vâlcea. Au ţinut să precizeze că, aşa cum au manifestat în 2012 împotriva preşedintelui Traian Băsescu, manifestă împotriva guvernului actual, pentru a respecta regulile dreptului de vot.
Nu s-au semnalat incidente, iar la finalul mitingului, protestatarii au plecat din Piaţa Mircea cel Bătrân, spunând că vor reveni în fiecare zi până duminica viitoare.
* În jur de două mii de timişoreni au manifestat, sâmbătă seara, în Piaţa Operei din Timişoara, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
Participanţii au reamintit că democraţia „s-a născut la Timişoara” şi au scandat lozinci pro-monarhiste.
Vorbitorii au atenţionat participanţii că în cazul în care se vor adresa injurii sau instigări la violenţă ori tentative de a politiza manifestarea, mitingul va fi oprit.
Cei care au început să devină violenţi sau au avut un limbaj licenţios, au fost invitaţi să părăsească Piaţa. În timpul mitingului, şapte tineri care adresau cuvinte licenţioase la adresa candidaţilor au fost îndepărtaţi de jandarmi, după ce au fost aplicate şase amenzi de câte 200 de lei fiecare, pentru injurii, iar o persoana a fost ridicată pentru instigare la violenţă.
* Câteva mii de clujeni, în special tineri, au protestat, sâmbătă seară, în Piaţa Unirii, apoi au pornit într-un marş pe străzile oraşului.
Participanţii au purtat pancarte antiguvernamentale sau prin care îşi exprimau susţinerea pentru românii din diaspora.
Printre manifestanţi s-au numărat şi lideri ai ACL Cluj.
* Aproximativ 500 de persoane au răspuns apelului lansat pe o reţea de socializare de Grupul de Iniţiativă Acţiunea Civică de a participa la un miting de protest şi s-au adunat sâmbătă seara în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi.
Timp de două ore, ieşenii au scandat lozinci antiguvernamentale şi au ascultat melodii ale căror versuri au fost cântate şi în Decembrie 1989 în Piaţa Universităţii din Bucureşti.
Prin acţiunea lor ieşenii au dorit să se solidarizeze cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.